Ένας «στρατώνας» γεμάτος χρώματα και αρώματα στη Λέρο

Ένας εγκαταλελειμμένος ιταλικός στρατώνας στη Λέρο, από τους πολλούς που υπάρχουν στο νησί απομεινάρια της ιταλοκρατίας (1912-1943), και ο περιβάλλων χώρος, μετατράπηκαν μ’ αγάπη και μεράκι σ’ ένα επισκέψιμο αγρόκτημα αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΠΕ του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου.

Η «Καζέρμα (=στρατώνας στα ιταλικά) των Βοτάνων», όπως ονομάζεται το πρότυπο αγρόκτημα, βρίσκεται στο Κουλούκι της Λέρου, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με θέα τον φημισμένο κόλπο του Λακκιού. 

Χρώματα και αρώματα με μοναδική θέα
Στο αγρόκτημα καλλιεργούνται 16 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως λεβάντα, δενδρολίβανος, βαλσαμόχορτ, λουίζα, φασκόμηλο, θυμάρι, δυόσμος, αρμπαρόριζα κ.α. καθώς και πολλά αυτοφυή. Η παραγωγή είναι καθετοποιημένη από την καλλιέργεια έως την τυποποίηση των προϊόντων και τη βιολογική πιστοποίηση.

Η «Καζέρμα των βοτάνων» αποτελεί παράλληλα και ένα ιδανικό περιβάλλον για τις μέλισσες της Λέρου που εκτρέφονται στο αγρόκτημα με ντόπια βότανα και αρωματικά φυτά, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός λαχταριστού και εξαιρετικού -σε ποιότητα και θρεπτικότητα- μελιού.

Η μελισσοκομία είναι από το 2004 μία από τις βασικές δράσεις της ΚοιΣΠΕ, με τη λειτουργία σχετικής μονάδας και συλλογή -σε συνεργασία με μέλη του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λέρου- του 60% περίπου της παραγωγής του νησιού, το οποίο επεξεργάζει και τυποποιεί με διασφαλισμένη διαδικασία ελέγχου παραγωγής με την ονομασία «ΑΡΤΕΜΙΣ», μια και η Λέρος θεωρείται το νησί της θεάς Άρτεμης. Όλα τα προϊόντα πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα, και στην Αθήνα, καθώς και μέσω e-shop. 

Ο στρατώνας που άλλαξε χρήση 
Στην «καρδιά» του αγροκτήματος δεσπόζει το κτήριο ενός παλιού ιταλικού στρατώνα, που έως την αξιοποίησή του χρησιμοποιούνταν ως… στάβλος. Με σεβασμό στην ιστορία του και στην αρχιτεκτονική του, ο στρατώνας αποκαταστάθηκε πλήρως και σήμερα στεγάζει το πρατήριο προϊόντων της ΚοιΣΠΕ, ένα μικρό εκθετήριο – μουσείο μελισσοκομίας και βοτάνων της Λέρου, καθώς και ένα χώρο εκδηλώσεων.

Ένας «στρατώνας» γεμάτος χρώματα και αρώματα στη Λέρο

Η ΚοιΣΠΕ μισθώνει το χώρο από ιδιώτη. Προσπάθειες να αξιοποιηθεί κάποιο από τα δεκάδες ακίνητα που «κληροδότησε» η ιταλική κατοχή στο νησί, και στο σύνολό αποτελεί δημόσια περιουσία, στάθηκε αδύνατη λόγω της γραφειοκρατίας και της γενικότερης αδιαφορίας, που έχει ως αποτέλεσμα αυτά να απαξιώνονται, λεηλατούνται και να καταρρέουν. Η αξιοποίηση του παλαιού στρατώνα και του περιβάλλοντος χώρου, από την ΚοιΣΠΕ, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πώς μπορεί να αξιοποιηθεί και να διασωθεί η δημόσια περιουσία στη Λέρο, μέσω δράσεων αγροτουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού γενικότερα.

 

Αν βρεθείτε στη Λέρο, επισκεφθείτε την Καζέρμα
Η επίσκεψη και περιήγηση στην «Καζέρμα των βοτάνων» προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία πλούσια σε χρώματα, αρώματα, καθαρό αέρα χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Τα δεκάδες αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, αυτοφυή και καλλιεργήσιμα, με τα δέντρα και τους θάμνους συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που στην καρδιά του κρύβει ένα ιστορικό μνημείο.

Μέσα από τις διαδρομές περιπάτου που έχουν δημιουργηθεί οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τα βότανα, να τ’ αγγίξουν, να τα μυρίσουν, να τα συλλέξουν ή και να τα καλλιεργήσουν, ανάλογα με την εποχή της επίσκεψης. Θα ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες, τον τρόπο καλλιέργειας, ξήρανσης και χρήσης των βοτάνων.

Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον μαγευτικό κόσμο των μελισσών και να μάθουν τα μυστικά του μελιού.

Η επίσκεψη στο αγρόκτημα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διάφορες βιωματικές δραστηριότητες που σχεδιάζονται ανάλογα με την ηλικία και τη διάθεση των συμμετεχόντων.

Τέλος, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν αφεψήματα και σνακ φτιαγμένα από τα παραγόμενα βότανα και το μέλι «ΑΡΤΕΜΙΣ» και παράλληλα από την αυλή της Caserma να θαυμάσουν το φυσικό περιβάλλον και την καταπληκτική θέα του Porto Lago («λιμάνι λίμνη»).

Κοι.ΣΠΕ Τομέα Ψυχικής  Υγείας Δωδεκανήσου
Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου (ΚΟΙΣΠΕ) αποτελεί μια σχετικά νέα μορφή επιχειρηματικότητας, κοινωνικά προσανατολισμένης, η οποία φιλοδοξεί να δώσει καινοτόμες και δυναμικές λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Είναι μια ιδιαίτερη μορφή συνεταιρισμού αφού είναι ταυτόχρονα, Μονάδα Ψυχικής Υγείας και παραγωγική-εμπορική επιχείρηση που βασίζεται σε μια καινοτόμο τριμερή εταιρική σχέση μεταξύ ψυχικά ασθενών, εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και φυσικών προσώπων και φορέων από την κοινότητα.

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου ιδρύθηκε το 2002 στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 12 του Ν.2716/99 «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις»(ΦΕΚ Α’ 96). Έχει στη σύνθεσή του 427 μετόχους (46% άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, 35% εργαζόμενοι στο χώρο τηςψυχικής υγείας, και 19% ιδιώτες μεταξύ των οποίων 14 φορείς).

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με περιορισμένη ευθύνη των μελών του, έχει εμπορική ιδιότητα, αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση ΨυχικήςΥγείας του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: protothema.gr