Το ενδιαφέρον για το κρεµµύδι ξεπέρασε κάθε προηγούµενο

Οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, έχουν αρχίσει να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στα ήδη φυτρωμένα κρεμμύδια. Η εξέλιξη αυτή δείχνει να είναι αρνητική για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη και υπάρχει κίνδυνος προσβολών. Παράλληλα, συνεχίζεται η σπορά, με σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Λόγω της υψηλής τιμής παραγωγού, το ενδιαφέρον πολλών αγροτών έχει στραφεί σε αυτό το προϊόν. Η καλλιέργεια έχει ξεπεράσει τα όρια των παραδοσιακών περιοχών και έχει επεκταθεί και σε άλλες, χωρίς να υπάρχει ένας ξεκάθαρος προγραμματισμός. Φυσικά, τα αποτελέσματα θα φανούν στη συλλογή και ανάλογα με τον όγκο της παραγωγής θα έχουμε και τα αντίστοιχα επακόλουθα.

Ενδεικτική της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι και η ζήτηση του πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς ο τοπικά παραγόμενος σπόρος έχει εξαντληθεί. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να γίνονται εισαγωγές, με αυξημένο, φυσικά, κόστος αγοράς από τους παραγωγούς.

Σημαντικά μειωμένα τα αποθέματα

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του κρεμμυδιού και ειδικότερα στην περιοχή της Θήβας, ο παραγωγός Άρης Αϋφαντής κάνει λόγο για σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, γεγονός που τον προβληματίζει αναφορικά με την πορεία του προϊόντος στην αγορά. «Μειώσαμε τις καλλιέργειες σε καλαμπόκι, βαμβάκι και σιτηρά και έχουμε στραφεί προς την καλλιέργεια του κρεμμυδιού. Γνωρίζουμε, όμως, από παλαιότερες περιόδους, ότι η κατάσταση αυτή δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλά κρεμμύδια να μένουν στα χωράφια», αναφέρει.

Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος και για τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή του, που αυτή την περίοδο έφτασαν ακόμη και τους -5 βαθμούς Κελσίου τις βραδινές ώρες. «Είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα, αλλά από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών και δημιουργούν προβλήματα στα κρεμμύδια και ειδικότερα σε αυτά που βρίσκονται στο δεύτερο και τρίτο φύλλο ανάπτυξης», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στην τιμή του προϊόντος, αλλά και στα αποθέματα στους ψυκτικούς θαλάμους, ο κ. Αϋφαντής υποστηρίζει ότι «η τιμή έχει ξεπεράσει τα 80 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα και τα αποθέματα που υπάρχουν στους ψυκτικούς θαλάμους. Εάν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα βοηθήσουν την ανάπτυξη των κρεμμυδιών που έχουν σπαρθεί το φθινόπωρο, οι πρώτες συλλογές θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Ενδιάμεσα, θα υπάρξει ένα κενό έλλειψης ελληνικού κρεμμυδιού για περίπου ενάμιση μήνα και αυτό από κάπου θα πρέπει να καλυφθεί», καταλήγει ο κ. Αϋφαντής.