Ενδιαφέρον για το μέλι των Αγράφων και κινήσεις για τη δημιουργία συνεργατικού σχήματος

Η πλούσια βιοποικιλότητα της Στερεάς Ελλάδας, με χιλιάδες ξεχωριστά είδη φυτών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Όμως, η τοπική οικονομία είναι αδύναμη και η παραγωγική βάση συνεχώς συρρικνώνεται.

Είναι φανερό ότι τα αγροτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά δεν μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά τα εισοδήματα των ανθρώπων της περιοχής που τα διαχειρίζονται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η διάθεση και το μεράκι αρκετών νέων να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, βάζοντας το δικό τους αποτύπωμα στην παραγωγική διαδικασία.

Ο Παναγιώτης Μπράζιας άφησε την Αθήνα και επέστρεψε στο Ραπτόπουλο Αγράφων, όπου εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητές του με τη μελισσοκομία. Η απουσία ενός οργανωμένου συνεργατικού σχήματος γύρω από το προϊόν τον προβλημάτισε ιδιαίτερα και άρχισε σιγά-σιγά με φίλους του και ανθρώπους στον χώρο να προωθεί τη δημιουργία μιας συλλογικότητας.

Όπως περιγράφει ο ίδιος, στην περιοχή των Αγράφων δραστηριοποιούνται πάνω από 200 μελισσοκόμοι.

«Είναι ένας σημαντικός αριθμός, αλλά το αποτέλεσμα για τον τόπο μας δεν είναι το αναμενόμενο. Παράγουμε ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση, ο καθένας ξεχωριστά δεν μπορεί να μπει στις αγορές και να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν του. Πιστεύω ότι η δημιουργία ενός συνεργατικού σχήματος είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με αυτόν τον κλάδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, στρέφουμε τις σκέψεις μας και τις ενέργειές μας», αναφέρει.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και ο Δήμος Αγράφων. Ο Πάνος Γκορόγιας, αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου, επισημαίνει την πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης στο εγχείρημα. «Είμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τον ρόλο τους μέσα στην παραγωγική και εμπορική αυτή δραστηριότητα», τονίζει.