Eνιαία Αίτηση Ενίσχυσης: Πρώτα η Ανάσταση και μετά η λειτουργία της εφαρμογής για το ΟΣΔΕ

Μετά το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε, θα μπορούν οι δικαιούχοι των άμεσων ενισχύσεων να υποβάλουν μέσω των ΚΥΔ την ΕΑΕ 2022, καθώς η εφαρμογή στο gov.gr δεν έχει τεθεί ακόμη σε πλήρη λειτουργία.

Σε αδιέξοδο, εξάλλου, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή αρκετοί παραγωγοί, που επιχείρησαν να εισέλθουν μόνοι τους στο σύστημα για να υποβάλουν on line την αίτησή τους, όπως έκαναν κατά το παρελθόν.

Μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, δεν είχε ολοκληρωθεί η μετάπτωση των δεδομένων των προηγούμενων αιτήσεων ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος. Μόλις την επόμενη μέρα, τη Μεγάλη Τρίτη δηλαδή, γίνεται γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη της φάση.

«Τα δεδομένα των αιτήσεων της προηγούμενης χρονιάς ανεβαίνουν με βάση το xml που παράχθηκε από την ΕΑΕ του 2021. Συνιστάται ο δικαιούχος να προβεί σε κατάλληλες αλλαγές/τροποποιήσεις των στοιχείων που τον αφορούν. Συνεχίζουν να ανεβαίνουν πρόσθετα γεωχωρικά επίπεδα (layers) για την υποβοήθηση του δικαιούχου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα που είναι δυνατή η είσοδος στην Πύλη.

Αλαλούμ

Η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 14 Απριλίου, που ουσιαστικά παρότρυνε τους αγρότες να υποβάλουν την αίτησή τους διαδικτυακά μέσω του eae.opekepe.gov.gr, προκάλεσε το πρώτο αλαλούμ.

«Η εφαρμογή δεν είναι ενημερωμένη, ούτε μπορεί να γίνει δουλειά», «Μπήκα να κάνω αίτηση και δεν υπάρχουν τα δεδομένα μου. Τι συμβαίνει;» ήταν μερικές μόνο από τις απορίες που διατυπώθηκαν από παραγωγούς κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας εφαρμογής, χωρίς να λείψουν και τα επικριτικά σχόλια.

Εν μέσω δυσλειτουργιών, 412 φορείς καταφέρνουν και λαμβάνουν την πιστοποίηση για τα έτη 2022-2027. Επιπλέον, 90 υποψήφιοι που είχαν κάποιες ελλείψεις δικαιολογητικών ή τεκμηρίωσης μπορούν έως και την Τρίτη 26/4 (και ώρα 13.00) να υποβάλουν ένσταση, προσκομίζοντας ταυτόχρονα τα πλήρη δικαιολογητικά, ώστε να αξιολογηθούν και να συμπεριληφθούν σε πρόσθετη υπουργική απόφαση.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» παραγωγός που κάλεσε στο τηλέφωνο δύο φορές το ΚΥΔ της περιοχής του στον Νομό Κορινθίας για να ενημερωθεί σχετικά, η απάντηση που έλαβε συνοψιζόταν στα εξής: «Το σύστημα άνοιξε, αλλά δεν δουλεύει. Καλέστε μετά το Πάσχα».

Πράγματι, πολλά ΚΥΔ, τα οποία έλαβαν και την απαραίτητη πιστοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χρειάστηκε να πληροφορήσουν τους παραγωγούς με ανακοινώσεις, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων προς το παρόν και ότι θα τους ενημερώσουν τις επόμενες μέρες, όταν δηλαδή η εφαρμογή τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

«Θα ενημερώσουμε όλους τους παραγωγούς για την έναρξη της διαδικασίας και των ραντεβού», σημειώνουν οι περισσότεροι χαρακτηριστικά. Πάντως, σύμφωνα με την Ένωση Κιάτου ΙΚΕ, γίνεται γνωστό πως «ύστερα από ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα».

Υποχρεωτικός ο ΑΤΑΚ

Όταν η εφαρμογή τεθεί σε πλήρη λειτουργία, για την είσοδο σε αυτή θα απαιτείται η αυθεντικοποίηση των φυσικών προσώπων μέσω taxisnet. Στην περίπτωση που η υποβολή της αίτησης επιλέγεται να γίνει από πιστοποιημένο ΚΥΔ, τα φυσικά/νομικά πρόσωπα, μετά την αυθεντικοποίησή τους, αποκτούν μοναδικούς ειδικούς κλειδαρίθμους (έκδοση εξαψήφιου κωδικού) που θα αποδίδονται στα ΚΥΔ, για την υποβολή της αίτησής τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν σύμφωνα με την ΚΥΑ «Ηλεκτρονική υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ)», αλλά και το Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής που διατίθεται στην ιστοσελίδα.

Αν και δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ (τουλάχιστον μέχρι την εκτύπωση του τρέχοντος φύλλου), στην αίτηση φέτος θα είναι υποχρεωτικός ο μοναδικός Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ). Είχε προαναγγελθεί από πέρσι, αλλά αναφέρεται τόσο στην ΚΥΑ, όσο και στο εγχειρίδιο. Εάν ανατρέξει κάποιος στο τελευταίο, και δη στην περιγραφή για την καρτέλα «Ιδιοκτησία», θα διαπιστώσει ότι για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια, τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια και τα ενοικιαζόμενα μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, η καταχώριση του ΑΤΑΚ είναι υποχρεωτική.

Πεδίο «εξαίρεση ΑΤΑΚ» δύναται να συμπληρωθεί στις εξής περιπτώσεις: αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς και δηλώνονται από τον αιτούντα ως κληρονόμο του θανόντος, στην περίπτωση καταχώρισης για είδος τίτλου «ακτημονικό», στην περίπτωση καταχώρισης για είδος τίτλου «αναδασμός» και στην περίπτωση καταχώρισης για είδος τίτλου «Απόκτηση μετά τις 10/09/2014 για Ιερές Μονές Αγίου Όρους».

Τέλος, να θυμίσουμε ότι με βάση Υπουργική Απόφαση θα γίνονται δεκτά για το έτος 2022 στις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) και έντυπα εν ισχύ μισθωτήρια παράλληλα με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια.