Ενισχυμένη η Κ&Ν Ευθυμιάδης από το ντηλ Mitsui-Belchim

Νέες ευκαιρίες ανοίγει στον ελληνικό όμιλο η τελευταία κίνηση του ιαπωνικού οίκου

Στην ανάδυση ενός νέου και καθ’ όλα υπολογίσιμου παίκτη στην ευρωπαϊκή αγορά αγροχημικών οδηγεί η εξαγορά της βελγικής Belchim από τον ιαπωνικό οίκο Mitsui για την οποία άναψε και επίσημα το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα η Koμισιόν.

H συμφωνία δημιουργεί σε βάθος χρόνου έναν όμιλο με συνολικές πωλήσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, νούμερο που την καθιστά σοβαρό μέγεθος για τον ευρωπαϊκό και όχι μόνο ανταγωνισμό. Έχει, δε, έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η Mitsui συνεργάζεται στενά με την K&N Eυθυμιάδης, μέσω της Certis Europe, που αποτελεί ουσιαστικά τον αγροχημικό της βραχίονα για την ευρωπαϊκή αγορά (σ.σ. η θυγατρική της Mitsui Agriscinces κατέχει το 75,3%, ενώ τα υπόλοιπα 20,3% και 4,4% ανήκουν στις επίσης ιαπωνικές Nippon Soda και Kumiai αντίστοιχα).

Mάλιστα, το καλοκαίρι του 2016 οι δύο πλευρές προχώρησαν στην ίδρυση της KNE Certis ΒV (με 70% η K&N Eυθυμιάδης και με 30% η Certis Europe), η οποία εδρεύει στο Maarssen της Ολλανδίας και δραστηριοποιείται στη διανομή σπόρων, λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών σε όλες τις βαλκανικές χώρες.

Μέσω της νέας συμφωνίας, η Mitsui Αgrisciences International αποκτά το 62% της Belchim, ενώ ένα 10% κατέχει ήδη από το 2017 η Mitsui Chemicals Agro, η οποία, αν και ξεχωριστή εταιρική οντότητα, ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της Μitsui. Με άλλα λόγια, ο ιαπωνικός όμιλος θα ελέγχει πλέον το 72% της Belchim, ενώ το υπόλοιπο 28% παραμένει στην ISK BioSciences Europe.

Βασικοί ανταγωνιστές

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η βελγική επιχείρηση που μετράει 30 χρόνια ζωής και απασχολεί 480 εργαζόμενους ήταν ανέκαθεν εκ των βασικών ανταγωνιστών της Μitsui στην ευρωπαϊκή αγορά, παράγοντας και διανέμοντας φυτοπροστατευτικά προϊόντα που απευθύνονταν σχεδόν στις ίδιες καλλιέργειες (λαχανικά, πατάτα, αμπέλι).

Μάλιστα, τη διετία 2016-2017 πραγματοποίησε μια σειρά από σημαντικές εξαγορές στη Γαλλία (Jade SARL), στη Γερμανία (Proagro) και στις ΗΠΑ (Engage Agro USA). Τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα ήταν ο θάνατος το 2018 του ιδρυτή της, Dirk Putteman, που προκάλεσε στον οργανισμό ένα σοκ, από το οποίο ουσιαστικά δεν συνήλθε ποτέ.