Ενίσχυση έως 1.500 ευρώ σε start ups από τη Νότια Ευρώπη

Στο πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καινοτομία στον τομέα της αγροδιατροφής (EIT Food) ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για επιχειρήσεις που χρειάζονται νομική και λογιστική υποστήριξη. To πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε start ups από τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη και δίνει την ευκαιρία σε start ups να λάβουν ενίσχυση ύψους έως 1.500 ευρώ. Η «ΥΧ» συνομίλησε με την υπεύθυνη του προγράμματος (RIS project manager), Yulia Bodnar, η οποία αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος, ενώ παρότρυνε τις ελληνικές start ups να το αξιοποιήσουν.

Πότε ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα;

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Νομικής και Λογιστικής Υποστήριξης» στις αρχές του 2019 για να βοηθήσουμε καινοτόμες start ups να λύσουν ζητήματα σχετικά με νομικές υπηρεσίες. Η ιδέα για τη δημιουργία του προγράμματος ήλθε από μια πραγματική ανάγκη που εντοπίσαμε συνομιλώντας με μέλη της start up κοινότητας του δικτύου μας.

Παρατηρήσαμε ότι αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με ζητήματα νομικής και οικονομικής φύσης που ειδικά στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους είναι κοστοβόρες για τις start ups. Μάλιστα, όπως μας δείχνουν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν την αιτία αποτυχίας για το 50% των επιχειρήσεων. Αυτή η ανακάλυψη μας ώθησε στη δημιουργία του προγράμματος όπου οι επιτυχείς αιτήσεις λαμβάνουν ενίσχυση έως 1.500 ευρώ, ώστε να καλύψουν συγκεκριμένες νομικές ή λογιστικές ανάγκες. Μέχρι σήμερα την ενίσχυση έχουν λάβει τρεις επιχειρήσεις, ενώ βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης για τον επόμενο γύρο αιτήσεων.

Έχετε λάβει κάποια αίτηση από ελληνικές start up;

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο σε 16 χώρες από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει αιτήσεις από Ιταλία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Εσθονία. Μέχρι στιγμής, δεν έχει φτάσει αίτηση από την Ελλάδα, γι’ αυτό και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τις early-stage start ups του αγροδιατροφικού τομέα να υποβάλουν την αίτησή τους πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Υπάρχει κάποιος προβλεπόμενος προϋπολογισμός;

Φέτος, το μπάτζετ που διαθέτουμε ανέρχεται σε 30.000 ευρώ που σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τουλάχιστον 20 εταιρείες για τις ανάγκες τους.

Είμαστε στην αρχή της διαδικασίας, κατά συνέπεια υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση μιας επιχείρησης που θέλει να υποβάλει αίτηση. Η διαδικασία είναι απλή, καθώς απαιτείται η συμπλήρωση μιας σύντομης φόρμας υποβολής αίτησης, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η επισύναψη τριών οικονομικών προσφορών από τοπικούς παρόχους των υπηρεσιών που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν τον υποψήφιο δικαιούχο. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.eitfood.eu/entrepreneurship/projects/legal-and-accounting-support-for-early-stage-entrepreneurs.