Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων από τον Δήμο Θέρμης

prionidi
-Διαφήμιση-
Στην εναλλακτική διαχείριση των πράσινων απορριμμάτων του προχώρησε ο Δήμος Θέρμης, μετατρέποντας τα κομμένα κλαδιά σε τρίμματα ξύλου, πριονίδι, για οργανική εδαφοκάλυψη.

Η διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων ξεκίνησε ενεργά εδώ και έναν χρόνο συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα περίπου 9.000 κυβικά μέτρα κλαδιών, τα οποία έδωσαν καθαρά 1.500 κυβικά παραγώγου. Το πριονίδι χρησιμοποιείται από τον δήμο ως εδαφοκαλυπτικό γύρω από δενδροδόχους, αλλά και για σπορά γρασιδιού, ενώ διατίθεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση και στους δημότες για ερασιτεχνική χρήση.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, γεωπόνο Στέργιο Γκιζάρη, το υπάρχον μηχάνημα για τη μετατροπή των κλαδεμάτων δέντρων σε πριονίδι αξιοποιήθηκε εντατικά τον τελευταίο χρόνο από τον Δήμο Θέρμης, δημιουργώντας μία εξαιρετικής απόδοσης εδαφοκάλυψη, που περιέχει θρεπτικά συστατικά και βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα, ακόμη και του άγονου χώματος.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκιζάρης, από τα συγκεκριμένα τρίμματα πετυχαίνουν να ελέγξουν την ανάπτυξη των αγριόχορτων, να βελτιώσουν τη διαχείριση του νερού ποτίσματος και να πετύχουν μεγαλύτερες και αποδοτικότερες παραγωγές. «Ο στόχος είναι διττός, αφού αφορά το οικονομικό όφελος που αποκομίζει ο δήμος από τη δημιουργία δικού του οργανικού υλικού, αλλά κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος. Θέλουμε να καταλάβουν οι δημότες μας ότι τίποτε δεν πετιέται και όλα αξιοποιούνται», επισημαίνει.

Επόμενος στόχος της αντιδημαρχίας είναι η πρώτη ύλη από τα τρίμματα των κλαδιών να χρησιμοποιηθεί και για κομπόστ, έτσι ώστε από την παραγωγή της δικής του οργανικής ουσίας, φυλλόχωμα, να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο του δήμου για τους χώρους πρασίνου του, όσο και των δημοτών.

-Διαφήμιση-