Ενώνουν δυνάμεις Δραμινοί – Διεπαγγελματική Κρέατος

Δημιουργήθηκε ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Ηδωνίς» στη Δράμα από 32 ιδρυτικά μέλη

Δυναμικά μπαίνει η Δράμα στην κτηνοτροφία, με τη δημιουργία του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Ηδωνίς», που αριθμεί 32 ιδρυτικά μέλη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, Γιάννη Κιτσουκάκη, βρίσκονται σε αναμονή της αναγνώρισης του συνεταιρισμού, καθώς ο φάκελος είναι στο υπουργείο. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν τις επαφές με τις οργανώσεις παραγωγών του νομού. Η δημιουργία του συνεταιρισμού έγινε γνωστή με χαρά σε συναδέλφους τους όμορων νομών, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν ή να ενημερωθούν, ώστε να δημιουργήσουν συνεταιρισμό.

Δοκιμή

«Πέρυσι, ξεκινήσαμε μια άτυπη προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ομάδα και πουλήσαμε ομαδικά το γάλα μας. Μέσα από διάφορες κινήσεις, που έγιναν μέσα στη χρονιά, και ζυμώσεις με συναδέλφους ωρίμασε η προσπάθεια και φτάσαμε στο συνεταιρίζεσθαι». Με όσους συνεργάστηκαν διαπίστωσαν τα πλεονεκτήματα από τους ενωμένους κτηνοτρόφους, που διασφαλίζουν ποιοτικά παραγόμενο γάλα. «Εμείς οι ίδιοι προσέχουμε το προϊόν και αν κάποιος συνάδελφος αντιμετωπίσει πρόβλημα, τού μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας με στόχο να ανέβει η ποιότητα του προϊόντος». Ο Γιάννης Κιτσουκάκης επισημαίνει ότι θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν προσεκτικά βήματα, καθότι ο συνεταιρισμός είναι στα σπάργανα, στοχεύοντας στη διεκδίκηση των αιτημάτων των κτηνοτρόφων.

Γιορτή κτηνοτροφίας

Μια σπουδαία γιορτή κτηνοτροφίας διοργανώνουν ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας μαζί με τον συνεταιρισμό με τη στήριξη της Διεπαγγελματικής Κρέατος για τις 23 και 24 Σεπτεμβρίου. Οι διοργανωτές επιδιώκουν να καθιερωθεί σε ετήσια βάση και να αποτελεί ευκαιρία να συγκεντρώνονται οι κτηνοτρόφοι, να ενημερώνονται γύρω από την επικαιρότητα και τα θέματα που τους απασχολούν, αλλά και να συζητούν για το μέλλον τους. Σύμφωνα με τον κ. Κιτσουκάκη, σχεδιάζουν τη δεύτερη μέρα να φιλέψουν τους συμμετέχοντες, με πιάτα βασισμένα στο πρόβειο και το κατσικίσιο κρέας.

Μαζί με τη Διεπαγγελματική συνδιοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για την προώθηση του πρόβειου κρέατος. «Η Διεπαγγελματική θέλει να παρουσιάσει νέα προϊόντα που μπορούν να παρασκευαστούν από πρόβειο και γίδινο κρέας, όπως, για παράδειγμα, ένα ζαμπόν από πρόβειο κρέας, ενδεχομένως από κομμάτια που δεν ζητάει ο καταναλωτής, αλλά και νέους τρόπους κοπής κρέατος. Επίσης, θα μιλήσουν σε συνεργασία με εκπρόσωπο του ΥΠΑΑΤ για την επιδότηση και τα κίνητρα που θα δοθούν σε παραγωγούς για να γίνει, επί παραδείγματι, πάχυνση αρνιών». Στόχος είναι να μη σφάζονται μόνο τα αρνάκια γάλακτος, αλλά και μεγαλύτερα, ηλικίας πέντε και έξι μηνών, ταυτόχρονα με μια προσπάθεια συνεργασίας με αραβικές χώρες, όπου θα μπορούσαν να εξαχθούν. Παράλληλα με τους κτηνοτρόφους, προσκαλούνται εστιάτορες, κρεοπώλες, όσοι βρίσκονται εντός του κύκλου του κρέατος. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την ελληνική κόκκινη φυλή, καθώς ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας κρίθηκε δικαιούχος του προγράμματος «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία – ελληνική κόκκινη φυλή».

Ο κ. Κιτσουκάκης τονίζει ότι στόχος των κοινών προσπαθειών είναι να αυξήσουν τη ζήτηση και την κατανάλωση πρόβειου, αρνίσιου, κατσικίσιου και γίδινου κρέατος στην εσωτερική αγορά, με τελικό στόχο «να ανέβει το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου και να συγκρατηθεί μέρος των κτηνοτρόφων, που οδηγούνται διαρκώς στην έξοδο».