Ένταξη των επιλαχόντων Νέων Αγροτών υποσχέθηκε ο Τσίπρας από την Κοζάνη

Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία, είναι σημαντικές στη Δυτική Μακεδονία και δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί. Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το όραμα του για τη δίκαιη ανάπτυξη, για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, κατά την ομιλία του στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νησίδες αποδοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής που μπορούν να επεκταθούν και να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και την αύξηση της απασχόλησης. Ο κρόκος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Αρωματικά φυτά, όσπρια, μήλα, κεράσια, ροδάκινα και πιπεριές, καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα, το κρασί, και τώρα πλέον το ελαιόλαδο, έχουν δοκιμαστεί και υπάρχουν επιτυχημένες παραγωγικές δραστηριότητες, με συνεργατική ή συμβολαιακή λογική, που είναι ήδη πιστοποιημένες.

Στήριξη των νέων αγροτών

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των νέων αγροτών και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο, και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος 359 νέοι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι.

Είναι σημαντική η συμβολή των 50.000 περίπου στρεμμάτων που θα παραδοθούν από τη ΔΕΗ για γεωργικές δραστηριότητες μετά την αποκατάσταση τους και η παραχώρηση γης προς εκμετάλλευση σε ακτήμονες αγρότες, ή αγρότες με μικρές ιδιοκτησίες, θα αποτελέσει έναν καθοριστικό επιπλέον παράγοντα, αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί από ευνοϊκές μορφές χρηματοδότησης, και υποστήριξης.

Θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο αγρόκτημα 1.500 στρεμμάτων που θα διατεθεί σε νέους αγρότες, άνεργους και ακτήμονες.

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία της μάχης για την ελληνική φέτα που κέρδισε στην Ιαπωνία και είπε πως αυτή θα συνεχιστεί και σε άλλες χώρες.
 
Στον κλάδο της γούνας

Η παραγωγή γουναρικών με επίκεντρο την Καστοριά και δραστηριότητες στην υπόλοιπη Περιφέρεια, έχει δοκιμαστεί από μια παγκόσμια κρίση, αλλά διατηρεί δυνατότητες ανάπτυξης αν επιλεγούν πολιτικές και επιχειρηματικές πρακτικές στραμμένες στην εξασφάλιση της ποιότητας των δερμάτων και των τελικών προϊόντων, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να επιλέξει τις δράσεις αυτές που θα ενισχύσουν το τοπικό brandname, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γούνας στη διεθνή αγορά, στις σημερινές συνθήκες στασιμότητας.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος παρέχει εργαλεία ενίσχυσης της συνεργασίας των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του κλάδου από την εκτροφή ως την εμπορία.

Συνέργειες

Ένας από τους απαραίτητους όρους στην προσπάθεια για την ανάπτυξη  της χώρας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι οι συνέργειες και οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων για την δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη μεταποίηση των προϊόντων και τη διάθεση τους στην αγορά. Επιπλέον τόνισε ότι «προωθούμε τη δημιουργία αναγνωρισμένου σήματος ποιότητας για τα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής».

Τίθεται ως άμεση προτεραιότητα το ζήτημα των ελέγχων στις αγορές κτηνοτροφικών προϊόντων

“Υπάρχουν δύο ακόμα δράσεις που συνδέονται με την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή.

Η επαναπόδοση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ζήτημα το οποίο πρόκειται να ρυθμιστεί νομοθετικά και το πρόγραμμα αποκατάστασης εδαφών, σχέδιο πολύ σημαντικό για την στήριξη και την διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα. Τίθεται όμως ως άμεση προτεραιότητα το ζήτημα των ελέγχων στις αγορές κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα της τοπικής παραγωγής, και να υποστηριχθεί η κτηνοτροφική παραγωγή σε σχέση με παράνομες εισαγωγές”, ανέφερε επιπλέον ο πρωθυπουργός.

Κερδίσαμε τη μάχη της ελληνικότητας της φέτας που ανοίγει το δρόμο και στις νίκες που θα έρθουν

Αναφερόμενος στο φέμα της φέτας τόνισε: “Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη στην διαπραγμάτευση, τη μάχη της ελληνικότητας της φέτας που ανοίγει το δρόμο και στις νίκες που θα έρθουν. Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γούνας στη διεθνή αγορά, στις σημερινές συνθήκες στασιμότητας, ο Περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να επιλέξει τις δράσεις που θα ενισχύσουν αυτό που ονομάζουμε τοπικό brandname. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος παρέχει εργαλεία ενίσχυσης της συνεργασίας των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του κλάδου”.

ΑΠΕ – ΜΠΕ