Ενθαρρυντικά στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κόκκινης φυλής βοοειδών Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής

Ενθαρρυντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου κρέατος της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Βοοειδών αποτυπώνουν τα πρώτα στοιχεία της συνεχιζόμενης έρευνας που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Στο σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο επιβλέπει η λέκτορας του Εργαστηρίου, Ζωίτσα Μπασδαγιάννη, στο επίκεντρο βρίσκονται τα ζώα της Κόκκινης Φυλής Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς. «Αυτό που εξετάσαμε στα δείγματα που λάβαμε είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος, δηλαδή να έχει σωστό χρωματισμό, χαρακτηριστικό που βλέπει πρώτα ο καταναλωτής, την απαραίτητη τρυφερότητα και τα κατάλληλα λιπαρά οξέα και να είναι ένα κρέας που θα αντέχει και στο ράφι, να μην οξειδώνεται εύκολα το λίπος του», εξηγεί η κα Μπασδαγιάννη.

Όπως λέει η ίδια, αυτό που διαπιστώθηκε αρχικώς είναι ότι το συγκεκριμένο κρέας δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά και ότι ίσως με πιο στοχευμένη διατροφή και σύστημα εκτροφής θα μπορούσε να γίνει ένα τυποποιημένο κρέας, από τη στιγμή που ο καταναλωτής προτιμά τα ελληνικά κρέατα.

Ειδικότερα, και με βάση τις αναλύσεις και τους κατάλληλους ελέγχους για τον χρωματισμό του κρέατος κι αν αυτός παραμένει σταθερός μετά από τη διάρκεια κάποιων ημερών και σε κατάλληλες συνθήκες (π.χ. κρεοπωλείου), τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα του Εργαστηρίου έδειξαν ότι έχει όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που αναζητά ο καταναλωτής.

«Στην κλίμακα του 25 και μετά από την πάροδο πενθημέρου ο χρωματισμός δεν έπεσε κάτω από 19, δηλαδή εξακολούθησε να έχει ένα κόκκινο λαμπερό χρώμα, στα επίπεδα που πρέπει να έχει ένα βόειο κρέας, και τα χαρακτηριστικά του παρέμειναν αναλλοίωτα.

Σε ό,τι αφορά την τρυφερότητα του κρέατος και μετά από έλεγχο σε αρσενικά και θηλυκά ζώα διάφορων ηλικιών, διαπιστώσαμε ότι παραμένει στα φυσιολογικά επίπεδα με πάντα πιο τρυφερό το κρέας των θηλυκών ζώων», επισημαίνει η λέκτορας του Εργαστηρίου.

Λιπαρά οξέα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που αφορούν τη σύσταση του κρέατος σε λιπαρά οξέα, τα οποία ομαδοποιήθηκαν σε κατηγορίες. Από τη σχετική έρευνα, βρέθηκε ότι το ποσοστό των πολυακόρεστων και των Ω3 λιπαρών οξέων ήταν σε αρκετά καλό επίπεδο.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζώα σε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους βόσκουν μαζί με τις μητέρες σε εξωτερικό περιβάλλον και με βάση τη χλωρίδα και τα φυτά της περιοχής. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βόσκει ένα ζώο έξω, τόσο εντονότερα είναι αυτά τα χαρακτηριστικά μέσω του γάλακτος», τονίζει η κα Μπασδαγιάννη.

Σχετικά, τέλος, με τις μετρήσεις για την οξείδωση των λιπών και πόσο αισθάνεται ο καταναλωτής την τάγγιση του κρέατος, βρέθηκε ότι είναι ένα κρέας με πλούσια αντιοξειδωτική ικανότητα που οφείλεται κι αυτό στη βοσκή.