Eντός πέντε μηνών νομοθετικό πλαίσιο για τα αυτοφυή μανιτάρια

Eντός πέντε μηνών νομοθετικό πλαίσιο για τα αυτοφυή μανιτάρια

Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η πρόταση της ειδικής εννιαμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των αυτοφυών μανιταριών.

Η εν λόγω πρόταση της επιτροπής, η οποία πλαισιώνεται από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μυκητολόγους, θα αποτελέσει τη βάση για τη θέσπιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, μέλος και ο ίδιος της επιτροπής.

Στις δραστηριότητες της επιτροπής, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση του «κόκκινου» καταλόγου, στον οποίο θα είναι καταγεγραμμένα τα σπάνια είδη μανιταριών στην Ελλάδα που πρέπει να προστατευθούν.

Πάντως, η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου αποτελεί προτεραιότητα και πάγιο αίτημα για τους εμπλεκόμενους με τον «βρώσιμο μύκητα», αφού όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η έλλειψή του εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία πιστοποίησής τους, επιτρέπει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, να «απορροφούν» το προϊόν, να το τυποποιούν και στη συνέχεια να το εξάγουν σε άλλα κράτη, όπως Αυστραλία και Αμερική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντινίδης συνιστά στους καταναλωτές να μη μαζεύουν αυτοφυή μανιτάρια, εάν δεν γνωρίζουν ποια είναι τα φαγώσιμα, αλλά και τα παραπλήσια είδη, που μπορούν να ξεγελάσουν το μάτι, διευκρινίζοντας ωστόσο εκ νέου, ότι τα θανατηφόρα περιστατικά που σχετίζονται με την κατανάλωση μανιταριών στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδενικά. Τα είδη μανιταριών στη χώρα υπερβαίνουν τα 2.600 και φυτρώνουν σε δάση, ρέματα, λιβάδια, όπως και στις αυλές των σπιτιών. Από αυτά, 100 είναι τα μεγάλα και νόστιμα που συλλέγονται και 15 είδη είναι τα πιο συνηθισμένα στην κατανάλωση, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης και προέτρεψε τους λάτρεις του είδους να κάνουν εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με τα μανιτάρια που μπορούν να συλλέγουν για κατανάλωση. Σημείωσε, δε, πως στη χώρα λειτουργούν περισσότεροι από οκτώ σχετικοί σύλλογοι και τακτικά διεξάγονται ενημερωτικές συναντήσεις με το κοινό, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να μυηθούν στον κόσμο των μανιταριών και να ενημερωθούν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι στο διάστημα 21-25 Ιουλίου 2016 θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην Καπόνια Σερβίας μανιταρόφιλοι από την Ελλάδα, τη Σερβία και την Κροατία, με στόχο τη συγκρότηση βαλκανικού συλλόγου.

Ξυλόγλυπτα, 12 μικρογραφίες, κυνήγι τρούφας, γευσιγνωσία και συναυλίες

Εξορμήσεις, πεζοπορία, σεμινάρια, γευσιγνωσία και συναυλίες, είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν οι μανιταρόφιλοι, και μη, επισκέπτες της τριήμερης γιορτής που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Λαβδανιωτών «Η Λάβδα», από σήμερα Παρασκευή) έως και την Κυριακή.

Σήμερα μάλιστα, θα αποκαλυφθούν δύο ξυλόγλυπτα, ύψους 2,5 μέτρα έκαστο με θέμα το μανιτάρι και με το ένα να απεικονίζει μια αρκούδα που συλλέγει έναν «βρώσιμο μύκητα».

Απόψε θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά και οι 12 μικρογραφίες μανιταρογλυπτών που έφτιαξε ο Πατρινός καλλιτέχνης Κώστας Βασιλακόπουλος και αποτελεί παγκόσμια καινοτομία το γεγονός ότι ενώ είναι μεγέθους 4-5 εκατοστών έκαστο, «ένας ικανός μυκητολόγος μπορεί να κάνει την ταυτοποίηση του είδους, με ακρίβεια και ευκολία».

Πάντως, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων αναμένεται να μονοπωλήσουν οι εξορμήσεις για αναζήτηση και συλλογή μανιταριών, αλλά και το κυνήγι τρούφας, δύο δραστηριότητες που θα γίνουν αύριο το πρωί. «Μαζεύουμε μόνο αυτά για τα οποία είμαστε σίγουροι» επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε ότι τα απαραίτητα εργαλεία του μανιταροσυλλέκτη είναι το καλαθάκι, ο σουγιάς και το μπαστούνι για να ανασηκώνονται οι θάμνοι, ενώ «σύμμαχος» θα πρέπει να είναι και ο καιρός.

Μεταξύ άλλων θα διεξαχθούν σεμινάρια με θέμα «γνωριμία με τον Όρλιακα» και «η μανιταροφιλία και η μανιταρογνωσία στην Ελλάδα», ενώ τη διασκέδαση των επισκεπτών της διοργάνωσης έχουν αναλάβει οι manitarock, Στέργιος Κάλτσος και MILFers.

Στο μεταξύ, όσοι είναι φαν του camping θα έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν σε αντίσκηνα που έχουν στηθεί στο γήπεδο, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση θα απολαύσουν μανιταρόσουπες, ολόφρεσκες μανιταρόπιτες, ριζότο με τρούφες και άλλες λιχουδιές, μαγειρεμένες με μανιτάρια.