Εξειδίκευση μέτρων για «Πολεμοενισχύσεις»: Επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και επιστροφή ΕΦΚ

Για επιδότηση πώλησης στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου κίνησης αλλά και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο έκανε λόγο πριν από λίγο κατά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Επιπλέον όπως είπε θα ισχύσει κάρτα καυσίμων για ένα τρίμηνο, όπως είχε προαναγγείλει χθες Τετάρτη και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά στην παρουσίαση των μέτρων για τους αγρότες

Ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε επίσης την ενεργοποίηση της επιδότησης στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφές που θα ισούται με το 4% του τζίρου τους καθώς και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη και στα μικρά νησιά (με προσαύξηση της στήριξης κατά 50%).

Επίσης επανέλαβε ότι στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στη βουλή υπάρχει ρύθμιση για μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα που θα διαμορφωθεί στο 6%.

Όπως σημείωσε η κυβέρνηση θα εξετάσει τη διαθέσιμη εργαλειοθήκη της Ε.Ε. για την πολεμική και ενεργειακή κρίση και θα δει ποια περιθώρια υπάρχουν και για περαιτέρω μέτρα στήριξης στους αγρότες.  

Τα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή μέσα στις προσεχείς ημέρες. 

Επιδότηση έως 180 λίτρων καυσίμων για τρεις μήνες

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε «απευθείας επιδότηση στα καύσιμα» για τρεις μήνες σε όλα φυσικά πρόσωπα εφόσον υπάγονται σε νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, η οποία θα δίνεται κλιμακούμενα και έως 60 λίτρα μηνιαίως (σύνολο δηλαδή έως 180 λίτρα το τρίμηνο). 

 

Διαβάστε σε βάθος ανάλυση όλων των μέτρων που εξαγγέλθηκαν
στη εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 18/3
στα περίπτερα όλης της Ελλάδας

 

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης: Στοχευμένες παρεμβάσεις 1,1 δισεκ. για νοικοκυριά και αγρότες σε ενέργεια και καύσιμα