Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Σε εορταστικούς ρυθμούς μπήκε ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής, το χωριό των χριστουγεννιάτικων δέντρων

12.11.2023
2' διάβασμα
se-eortastikous-rythmous-bike-o-taxiarchis-chalkidikis-to-chorio-ton-christougenniatikon-dentron-306242

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα φωταγωγήθηκε και φέτος στο λεγόμενο χωριό των ελάτων στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Τηρώντας και αυτήν τη χρονιά το έθιμο, την παραμονή της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι κάτοικοι της ορεινής κοινότητας, στην πλειονότητά τους ελατοπαραγωγοί, άναψαν τα περισσότερα από 90.000 λαμπιόνια στο ύψους σχεδόν 13 μέτρων έλατο, που βρίσκεται στην πλατεία του Ταξιάρχη.

Την ίδια ώρα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και ελατοπαραγωγός, Ιωάννης Ξάκης, όλα είναι έτοιμα για τη διάθεση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, από τις 20 Νοεμβρίου, σε ολόκληρη την Ελλάδα, όταν και θα δοθούν οι σχετικές άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις κοπές των δέντρων.

Στα περσινά επίπεδα

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι ελατοπαραγωγοί ετοιμάζονται να πάρουν άδειες για τις κοπές των δέντρων. Εκτιμώ ότι και φέτος τα δέντρα που θα διατεθούν στην Ελλάδα θα είναι στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 33.000-34.000 έλατα», αναφέρει ο κ. Ξάκης. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «υπάρχει αρκετή ακρίβεια και ο κόσμος μπορεί να είναι οικονομικά σφιγμένος, αλλά ελπίζουμε να είμαστε στα περσινά επίπεδα. Από άποψη τιμών, δεν μπορώ να πω ακόμη με σιγουριά κάτι, αλλά οι παραγωγοί θα προσπαθήσουν οι τιμές να είναι όσο το δυνατόν πιο λογικές και να κρατηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι».

Τα ονομαστά έλατα του δάσους του Ταξιάρχη θα διατεθούν στις αγορές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και της Πάτρας. Όπως συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια, θα γίνουν και φέτος εξαγωγές προς την Κύπρο, ενώ κάποιες ποσότητες θα κατευθυνθούν προς την Αλβανία.