Έως 1,6 ευρώ φεύγουν τα τελευταία κεράσια από την Πέλλα

Είχε συνέχεια το καλό ξεκίνημα της σεζόν

Ανάμεικτη είναι η γεύση που αφήνει φέτος το κεράσι στους παραγωγούς της Πέλλας καθώς βαδίζουμε προς το τέλος της εμπορικής σεζόν, αφού οι καλές τιμές που σχεδόν από την αρχή της περιόδου διακίνησης «έπιασε» το προϊόν συνδυάστηκαν με σημαντικές απώλειες, σε επίπεδο παραγωγής, για ορισμένες περιοχές του νομού.

«Για την περιοχή μας ήταν μια καλή χρονιά», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Θωμάς Σιμούλης, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Κίσσαβος». Κάποια… ζητήματα που εντοπίστηκαν στις πρώιμες ποικιλίες, με σκασίματα από τις βροχές, αποδείχτηκαν τελικά περιορισμένης έκτασης και η περιοχή δεν αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα ούτε κατά την καλλιεργητική περίοδο, ούτε κατά την περίοδο της συγκομιδής, με αποτέλεσμα η χρονιά να ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο στα μέσα Ιουλίου.

Τα πρώιμα κεράσια Α’ κατηγορίας διακινήθηκαν με τιμή 1,6-1,7 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, ενώ τα όψιμα στο 1,5 ευρώ το κιλό. «Μια κάμψη στην τιμή για το όψιμο είναι αναμενόμενη, καθώς πρόκειται για την περίοδο που μπαίνουν και άλλες περιοχές στην παραγωγή, ωστόσο άντεξε και κρατήθηκε σε καλά επίπεδα η τιμή του», σχολιάζει ο κ. Σιμούλης. Ο συνεταιρισμός εξήγαγε το 80% των όψιμων ποικιλιών, που έχουν και καλύτερη διατηρησιμότητα, σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια, ενώ οι πρώιμες απορροφήθηκαν κυρίως από την εσωτερική αγορά.

Τελειώνουν από βδομάδα τα ορεινά

«Φέτος, η χρονιά μάς επέτρεψε να καλύψουμε τα έξοδα και να πούμε ότι μπορούμε να ξανακαλλιεργήσουμε, τηρουμένων πάντα των αναλογιών με χρονιές όπως η πολύ κακή περσινή», σχολιάζει, συνοψίζοντας το αποτύπωμα της σεζόν, ο Διονύσης Μάρκου, παραγωγός από την Κερασιά Έδεσσας. Οι πιο ορεινές περιοχές θα ολοκληρώσουν τη συγκομιδή την επόμενη εβδομάδα, με τις τιμές αυτές τις μέρες να διαμορφώνονται για την όψιμη συγκομιδή στα 1,3-1,6 ευρώ το κιλό.

Οι πολύ πρώιμες περιοχές –αρχές Μαΐου– ξεκίνησαν μέχρι και με 2,4 ευρώ το κιλό για τους παραγωγούς, ενώ στην πορεία για τις πρώιμες –μετά τις 20 Μαΐου μέχρι αρχές Ιουνίου– οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 1,7-2 ευρώ το κιλό. Και εκεί, ωστόσο, δεν έλειψαν οι ζημιές, κυρίως με σκασίματα του καρπού από βροχές, που έβγαλαν εκτός εμπορίας ένα ποσοστό της παραγωγής.

Το χαλάζι έκαψε το 60% της παραγωγής της Αλμωπίας

Διαφορετική είναι η εικόνα για τον Δήμο Αλμωπίας, όπως την περιγράφει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, Φώντας Τσέμπης. «Οι τιμές κρατήθηκαν από 90 λεπτά μέχρι 1,3 ευρώ για έναν μήνα, όμως υπήρξαν πολλές ζημιές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ζημιές στην παραγωγή υπολογίζονται κατά μέσον όρο στο 60% στον κάμπο και στις πιο ορεινές περιοχές, λόγω των αλλεπάλληλων χαλαζοπτώσεων, με επιπτώσεις στην εμπορία καθώς, όπως σημειώνει, «το πρώτο που συμβαίνει στην αγορά όταν έχουμε χαλάζι είναι να πέσει η τιμή του παραγόμενου προϊόντος».

Λίγες ποσότητες διακινήθηκαν ως επιτραπέζιο, ενώ κάποιες απορροφήθηκαν από βιομηχανίες κυρίως του εξωτερικού για μεταποίηση, στα 50-60 λεπτά για τον παραγωγό.