Επαφές για ίδρυση ινστιτούτου αγροτικής ανάπτυξης στην Ήπειρο

Επαφές για ίδρυση ινστιτούτου αγροτικής ανάπτυξης στην Ήπειρο
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Διερευνητικές επαφές και επί τόπου επισκέψεις, για την ίδρυση ινστιτούτου αγροτικής ανάπτυξης στην Ήπειρο ξεκίνησε αντιπροσωπεία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, συνοδεία αποστολής Γερμανών από τη Νότια Βεσταφαλία, κατά την περιήγησή της στην περιφέρεια. 

Τη γερμανική αποστολή πλαισίωσαν ο Έπαρχος της περιοχής Märkischer Kreis, Thomas Gemke, ο Δήμαρχος Altena και συντονιστής από πλευράς Γερμανίας για τη συνεργασία των περιοχών Ν. Βεστφαλίας και Ηπείρου, Dr. Andreas Hollstein, ο Διευθυντής του Haus Düsse, Dr. Arne Dahlhoff και ο Διευθυντής της Εταιρίας Προώθησης Προϊόντων Sauerland UG, Christian Schulte. Εκ μέρους της ΕΓΣ παρέστησαν οι Gabriela Scheiner από το Γραφείο Δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και ο Benjamin Querner εκ μέρους του Γραφείο Συντονισμού της ΕΓΣ στο Βερολίνο.

Η συνάντηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον Δρ. Dahlhoff με θέμα το όραμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την ίδρυση του αγροτικού ινστιτούτου βρέθηκε στο επίκεντρο της ατζέντας. Σχετικά, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα ‘Αγροτική Ανάπτυξη’ με παρουσίαση του Haus Düsse από Δρ. Andreas Dahlhoff.

Ο Έπαρχος Gemke χαιρέτησε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας και ακολούθησε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας. Τα θέματα συζήτησης στράφηκαν γύρω από τη χρηματοδότηση, τη διοικητική δομή, την περιφερειακή ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου.

Ακολούθησε συνάντηση με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα στο Δημαρχείο της πόλης και αργότερα η αποστολή αναχώρησε για τη Μονή Βελλά στο Καλπάκι με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιμο. Η αποστολή ταξίδεψε επίσης στα Ζαγοροχώρια (Φαράγγι του Βίκου, μοναστήρια, χωριά) όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με συνεργάτες της Ήπειρος ΑΕ (Χαριτάκης Παπαιωάννου) και της Περιφέρειας Ηπείρου (Ηλίας Γκαρτζονίκας) για την παρουσίαση του Epirus Trail και να δοκιμάσει κρασία στο Οινοποιέιο Κατώγι, να επισκεφθεί το Ίδρυμα και τυροκομείο Τοσίτσας και να πάρει μια γεύση από την τοπική χειροτεχνία του Μετσόβου. Ο Δήμαρχος Μετσόβου, κ.Τσαφέας, υποδέχθηκε την αποστολή για δείπνο.

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, κ. Λώλο και την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, όπου έγινε ενημέρωση για την κατάσταση της Γεωργίας στην Ήπειρο, με τη συμμετοχή του Βασίλη Ψαθά, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Άρτας, του Γιάννη Κατέρη, Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη και Προέδρου του Συλλόγου Χοιροτρόφων, του Κων/νου Τζουμάκα, Γεωπόνου Π.Ε Άρτας, του Λεωνίδα Τσαντή, Προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, του Ιωσήφ Γκίκα, των Χοιροτροφικών Επιχειρήσεων Ηπείρου Α.Ε. και του Κων/νου Τσίρκα, Προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων. Επίσης έγιναν επισκέψεις παραγωγών αγροτικών προϊόντων (χοιροτροφία, κοτόπουλα, τυροκομεία και άλλα) στην Ηγουμενίτσα και Άρτα και συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου (Campus) παρουσία του Αντιπρύτανη, κ.Τσινά και του Καθηγητή και Διευθυντή της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και διατροφής του ΤΕΙ Ηπείρου, κ.Σκούφου.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

-Διαφήμιση-