Επαγγελματικό Συνέδριο Μελισσοκομίας στη Θεσσαλονίκη

Με περισσότερους από 45 εισηγητές από όλη την Ελλάδα και με στόχο τη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την πρακτική, τους παραγωγούς και την αγορά, ανοίγουν το Σάββατο 26 Μαρτίου οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Επαγγελματικού Συνεδρίου Μελισσοκομίας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Ελισάβετ Λαζαρίδου, πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος διοργανώνει το συνέδριο, πρόκειται να παρουσιαστούν τα νέα εφαρμόσιμα δεδομένα στην πρακτική της μελισσοκομίας, να γίνει ενημέρωση των παραγωγών και να συζητηθούν και να δοθούν λύσεις στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. «Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ καλό συνέδριο για τους μελισσοκόμους γιατί ο κλάδος αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.

Από την κλιματική αλλαγή, το υπεράριθμο μελισσοκόμων και κυψελών που έχουμε στην Ελλάδα εξαιτίας όσων ασχολήθηκαν με το αντικείμενο, αλλά δεν ήταν κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμοι, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και πολλά άλλα ζητήματα», τονίζει η κα Λαζαρίδου.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι και ο μελισσοκομικός κλάδος πλήττεται σημαντικά από το ενεργειακό κόστος, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη από τους φορείς της πολιτείας.

«Τα πετρέλαια έχουν ανέβει, η τροφή το ίδιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε μεταφορές όπως παλιά στις κύριες ανθοφορίες, οι οποίες λόγω κλιματικής αλλαγής έχουν αλλάξει. Αφενός δεν έχουν γίνει ενέργειες για τον εμπλουτισμό της χλωρίδας της χώρας με μελισσοκομικά φυτά, προκειμένου να μειώσουμε τις μετακινήσεις, και αφετέρου επειδή είμαστε ένας μικρός κλάδος κανείς δεν υπολογίζει ότι και οι μελισσοκόμοι πλήττονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια», επισημαίνει η ίδια και καταλήγει:

«Το θέμα δεν είναι τα συνέδρια, αλλά να ακούσει η πολιτεία το προβλήματά μας. Ζητούμε, επίσης την εφαρμογή των νομοθεσιών, όπως π.χ. στο θέμα των ζωοκλοπών».