Σε επαγρύπνηση οι αμπελουργοί της ΑΜ-Θ, λόγω καιρικών συνθηκών

Βρίσκονται αντιμέτωποι με μυκητολογικές προσβολές που συνδέονται με τα κλιματικά δεδομένα και το φαινολογικό στάδιο της αμπέλου

Στο ερώτημα πώς συμπεριφέρεται το αμπέλι, όταν σε διάστημα μιας εβδομάδας οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη και από την άνοιξη περνάμε στο καλοκαίρι και μετά στο φθινόπωρο, απαντούν ο γεωπόνος-οινοποιός Δρ Δημήτρης Ράπτης από τον Έβρο και ο γεωπόνος – διευθυντής Αμπελώνων στο Κτήμα Παυλίδη στη Δράμα, Δρ Γιάννης Χρόνης.

Πρώιμη χρονιά

Ο κ. Ράπτης σημειώνει ότι η χρονιά είναι πρώιμη και αυτό παρατηρείται στην εκβλάστηση. «Οι οφθαλμοί φούσκωσαν πολύ γρήγορα. Κάποιες ποικιλίες εξελίσσονται πολύ γρήγορα και είμαστε στο στάδιο του μούρου. Στις πρώιμες ποικιλίες έγιναν τα βλαστολογήματα και προχωράνε καλά. Οι δε όψιμες είναι σχετικά πίσω, αλλά πρόκειται για πρώιμη χρονιά».

Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χόρτα, των οποίων η καταπολέμηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της υγρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Ο ίδιος σημειώνει ότι ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τις δύο βασικές προσβολές, τον περονόσπορο και το ωίδιο.

Όπως τονίζει ο κ. Ράπτης, λόγω των καιρικών εναλλαγών οι παραγωγοί χρειάζεται να είναι σε διαρκή εγρήγορση, να αξιολογούν τα καιρικά φαινόμενα και τα μικροκλιματικά δεδομένα και να προχωρούν σε γρήγορη λήψη αποφάσεων που αφορούν ψεκασμούς, μηχανικές παρεμβάσεις και ό,τι σχετίζεται με το αμπέλι.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι μυκητολογικές προσβολές συνδέονται με τα κλιματικά δεδομένα (υψηλή θερμοκρασία την ημέρα και υγρασία) και το φαινολογικό στάδιο της αμπέλου. «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε πολύ έντονες βροχές από τις αρχές μέχρι τα μέσα Μαΐου», θυμίζει. Η χρονιά δείχνει να είναι πλούσια στη δυναμική τής παραγωγής, αλλά ο αμπελουργός χρειάζεται να επαγρυπνά.

Σε διαρκή εγρήγορση

Ο κ. Χρόνης σχολιάζει πως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τον χειμώνα μέχρι και σήμερα δεν είναι φυσιολογικές για την εποχή. «Η κλιματική αλλαγή είναι εμφανέστατη. Εάν η χρονιά συνεχίσει με αυτά τα δεδομένα, θα είναι πάρα πολύ πρώιμη και χαριτολογώντας θα έλεγα πως θα τρυγήσουμε τέλη Ιουλίου».

Ο ίδιος εξηγεί πως τα αμπέλια δεν έχουν γεμίσει, δεν έχουν καλή παραγωγή, διότι τον χειμώνα δεν έπεσαν βροχές, «ώστε να διαφοροποιηθούν οι οφθαλμοί και να έχουμε σωστά μούρα και στις σωστές ποσότητες. Οπότε, φαίνεται πως θα έχουμε χαμηλές παραγωγές».

Ο ίδιος εξηγεί ότι για το Κτήμα Παυλίδη δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί επιδιώκουν χαμηλές αποδόσεις, ώστε να πετυχαίνουν υψηλής ποιότητας κρασιά, με τη διαφορά ότι «θέλουμε να ελέγχουμε εμείς τις αποδόσεις και όχι ο καιρός. Αν το αμπέλι έχει χαμηλή απόδοση από τη φύση του και τύχει να έχουμε κάποιο ‘‘στραβοπάτημα’’ μέσα στη χρονιά, θα αντιμετωπίσουμε ακόμη περισσότερα προβλήματα, γιατί θα χρειαστεί να ρίξουμε σταφύλια που δεν θα τα ρίχναμε».

Επομένως, θα πρέπει οι γεωπόνοι και οι αμπελουργοί να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, για να αποφύγουν απώλειες λόγω καιρού είτε ασθενειών, διότι το καλοκαίρι προμηνύεται ξηροθερμικό, άρα χρειάζεται σύνεση στα ποτίσματα για να διατηρηθεί η ισορροπία στο αμπέλι.

Ο κ. Χρόνης σημειώνει ότι η Δράμα –και γενικά η Βόρεια Ελλάδα– βρίσκεται στο στάδιο του μούρου, που είναι ευαίσθητο γιατί κινδυνεύει από περονόσπορο. Οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή δεν τον ευνοούν, γιατί επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες χωρίς υγρασία, γι’ αυτό και επιλέγουν στάση αναμονής.

Σε ερώτηση εάν ψεκάζουν, ο ίδιος απαντά ότι στο οινοποιείο εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και μέχρι στιγμής δεν ψέκασαν. «Μας βοηθούν οι ιδιόκτητοι μετεωρολογικοί σταθμοί, γιατί παρακολουθούμε την υγρασία, την ταχύτητα των ανέμων και τη θερμοκρασία», καταλήγει.