Επέλαση ακρίδων σε Έβρο και Ροδόπη

Ακριδόπληκτες κηρύχθηκαν περιοχές της Θράκης λόγω υψηλών πληθυσμών μαροκινής ακρίδας και έχει ξεκινήσει διαδικασία καταπολέμησης μέσα από τη συνεργασία της περιφέρειας με τους δήμους Μαρωνείας-Σαπών και Αλεξανδρούπολης.

Με ανακοινώσεις της περιφέρειας επιχειρείται η ενεργοποίηση του πληθυσμού της υπαίθρου αναφορικά με την επέλαση των ακρίδων, διότι μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο σε πρώιμο στάδιο, διευκρινίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στην ΠΑΜ-Θ, Νίκος Κολάτσος, τονίζοντας ότι χρειάζονται τη στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

«Στις περιοχές που κηρύξαμε ακριδόπληκτες θα πρέπει να επισκέπτονται τα χωράφια τους, αλλά και τις γειτονικές κοινόχρηστες εκτάσεις, για να διαπιστώνουν εάν έχουν εμφανιστεί ακρίδες. Σε παρόμοιες περιπτώσεις πρέπει να μας ειδοποιούν άμεσα, ώστε να ενημερώνουμε τα αρμόδια συνεργεία που ραντίζουν, με ευθύνη των δήμων, για να παρέχουμε τα κατάλληλα φάρμακα και να γίνονται οι καταπολεμήσεις όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα».

Τονίζει ότι είναι αδύνατον οι λίγοι εργαζόμενοι των ΔΑΟΚ να βρίσκονται καθημερινά σε όλα τα χωράφια, για αυτό απαιτείται η ενεργοποίηση όλων.

Σχολιάζει πως το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο στην παρούσα φάση. Επισημαίνει ότι δεν είναι όλες οι ακρίδες στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης, αλλά ορισμένες είναι σε προχωρημένο. Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι καίριοι μήνες για τον εντοπισμό των κηλίδων και την καταπολέμησή τους, με δύο ψεκασμούς, σε χρονική απόσταση δεκαπενθήμερου.

Ο κ. Κολάτσος θυμίζει ότι πριν από 15 χρόνια παρουσιάστηκαν προβλήματα, ειδικά στη Ροδόπη, τις καταπολέμησαν και στη συνέχεια για αρκετά χρόνια σταμάτησε η έντονη εμφάνισή τους. «Πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί άρχισαν να αναπτύσσονται, ειδικά στον Δήμο Μαρώνειας, δεν υπήρξε όμως η απαραίτητη ετοιμότητα και προκλήθηκαν κάποιες ζημιές».

Όταν σταματάει η καταπολέμηση, υπάρχει πιθανότητα με την πάροδο των ετών να αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός των ακρίδων, για αυτό φέτος εντάθηκαν οι έλεγχοι. Για την υπηρεσία, είναι κρίσιμος ο εντοπισμός των κυριότερων εστιών. Αναφέρει πως ο πληθυσμός τους καταστρέφεται με την κατεργασία του εδάφους, ενώ στις ακαλλιέργητες εκτάσεις και στα βοσκοτόπια ευνοείται η ανάπτυξή τους.

locust on the move

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί

Γύρω στις 10 Μαΐου εντοπίστηκαν οι πρώτες ακριδοκηλίδες στην Κοινότητα Συκοράχης, ειδικά στους οικισμούς του Περάματος και της Αύρας, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Αγροτουρισμού και Φερών, Δημήτρης Κολγιώνης. «Από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε ως δήμος μαζί με τη ΔΑΟΚ, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις. Με απόφαση περιφερειάρχη, η περιοχή κηρύχτηκε ακριδόπληκτη, συγκροτήθηκε επιτροπή και ξεκινήσαμε τους ψεκασμούς».

Σημειώνει ότι ενημερώθηκαν οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι για να αποφεύγουν τη βόσκηση εκεί που γίνεται ακριδοκτονία και ζητά από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να ενημερώνουν τον πρόεδρο της κοινότητας όταν εντοπίζουν κηλίδες, ώστε τα συνεργεία που ψεκάζουν να κινηθούν και στους συγκεκριμένους θύλακες.

Εκτιμά ότι συντονισμένα με τους γεωπόνους της Αλεξανδρούπολης θα περιορίσουν το φαινόμενο που είναι εντονότερο από πέρυσι. «Με επαγγελματίες ψεκαστές που γνωρίζουν καλά την περιοχή περιορίσαμε το φαινόμενο, αλλά μας ανησυχεί. Επιπλέον, υπάρχουν δύσβατα μέρη στην περιοχή, άρα ενδέχεται να υπάρχουν και σε άλλα σημεία εστίες». Σε γειτονικές περιοχές που εμφανίστηκαν ακρίδες καλλιεργούνται σιτηρά και μηδική, αλλά στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται και άλλες καλλιέργειες, όπως τα αμπέλια, για αυτό απαιτούνται γρήγορες κινήσεις.