Έπιασε τα 69 σεντς το βαμβάκι στο χρηματιστήριο, ανεβαίνει ο πήχης και για το σύσπορο

των Γ. Τσατσάκη, Γ. Ρούστα

Παράθυρο για βελτίωση των τιμών στο σύσπορο και, ως εκ τούτου, καλύτερες εκκαθαρίσεις για τους παραγωγούς, σε μια δύσκολη από πολλές απόψεις χρονιά για το προϊόν, ανοίγει η δυναμική που αναπτύσσει τις τελευταίες μέρες το χρηματιστήριο βάμβακος.

Έχοντας σπαταλήσει αρκετό χρόνο στην περιοχή των 65-66 σεντς/λίμπρα, η αγορά έδειξε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας διάθεση να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα. Κάτι που έκανε με επιτυχία, φτάνοντας σε αρκετές στιγμές πάνω από τα 68 σεντς/λίμπρα. Τελικά η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας (Παρασκευή 9 Οκτωβρίου) έκλεισε με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στα 67,64 σεντς και τον Μάρτιο στα 68,42 σεντς/λίμπρα. Σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 1,82 σεντς/λίμπρα ενώ σε σύγκριση με ένα μήνα πριν κατά 1,85 σεντς/λίμπρα.

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου το χρηματιστήριο ξεκίνησε στο ίδιο ανοδικό τέμπο, με τις τιμές να ξεπερνούν στη διάρκεια της συνεδρίασης τα 69 σεντς και να κλείνουν τελικά στα 68,37 σεντς/λίμπρα.

Στην εγχώρια αγορά, οι τιμές που προσφέρονται από τα περισσότερα εκκοκκιστήρια για το σύσπορο κινούνται γύρω από τα 40 λεπτά/κιλό για παράδοση στο εργοστάσιο (για υγρασία 13%-15% και δίχως να περιλαμβάνεται πριμ ποικιλιών), με διαφοροποιήσεις, φυσικά, ανά περιοχή, ενώ η τιμή στο χωράφι είναι περί τα 2-3 λεπτά χαμηλότερη.

Νέος «μπούσουλας» τιμολόγησης

Η οδηγία που εξέδωσε προς τις επιχειρήσεις-μέλη της η ΠΕΕΒ (Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος) για τις φετινές παραλαβές προβλέπει δύο ουσιώδεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον περσινό «μπούσουλα», που είχε εκδοθεί από τη ΔΟΒ. Συγκεκριμένα, αντί για συγκεκριμένο «πέναλτι» απομείωσης της τιμής στις περιπτώσεις που το ποσοστό υγρασίας υπερβαίνει το15%, η Ένωση συστήνει αυτό να υπολογίζεται «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος». Επιπλέον, «σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως αυτές που επικράτησαν τελευταία στην Κεντρική Ελλάδα, δύναται σε συνεννόηση με το συνεργαζόμενο εκκοκκιστήριο του κάθε παραγωγού να υιοθετηθούν διαφορετικές πρακτικές κατά τη συγκομιδή και παραλαβή του προϊόντος».

Κατά τα άλλα, η αναρτημένη στην είσοδο κάθε επιχείρησης τιμή αγοράς του σύσπορου θα αφορά ποιότητα τύπος με υγρασία 13%-15%. Το πριμ για βαμβάκια με μέση υγρασία που υπολείπεται του 13% εξακολουθεί να υπολογίζεται με ποσοστό ίσο με τη διαφορά κάτω του 13%, ενώ κάθε εκκοκκιστήριο υποχρεούται να προβαίνει σε μέτρηση του ποσοστού υγρασίας και αναγραφή του στα δελτία παραλαβής για κάθε εισερχόμενη παρτίδα.

Στο πεδίο της φυσικής αγοράς, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις φορτώσεις, δίχως πάντως να πρόκειται για κάτι θεαματικό. Παράλληλα, δεν παρατηρείται κάποια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά το πριμ επί της χρηματιστηριακής τιμής, το οποίο εξακολουθεί να είναι μηδενικό, χωρίς να λείπουν και οι πιέσεις για discount.

Με βαριά καρδιά η συλλογή στη Θεσσαλία

Στον πληγωμένο από τις πλημμύρες θεσσαλικό κάμπο ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες η συλλογή του σύσπορου, τουλάχιστον στις περιοχές που δεν χτυπήθηκαν από τον «Ιανό», με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια της περιοχής. Αν και ο καιρός αυτήν τη φορά στέκεται σύμμαχος, με τις θερμοκρασίες να είναι ψηλές, αντιστρόφως ανάλογη είναι η ψυχολογία των παραγωγών, καθώς, συν τοις άλλοις, σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπονται οι περσινές εντυπωσιακές στρεμματικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με Λαρισαίους γεωπόνους, πολύ καλές παραγωγές αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή της Φαλάνης (μέση απόδοση 400-450 κιλά/στρέμμα), ενώ στον άξονα Λάρισα-Βόλο οι αποδόσεις αναμένονται μικρότερες (320 κιλά), καθώς, παρά τους συνεχείς ψεκασμούς, το ρόδινο σκουλήκι αποδείχθηκε ανθεκτικό και έκανε ζημιά. Στις πλημμυρισμένες περιοχές του Νομού Καρδίτσας και της επαρχίας Φαρσάλων τα νερά υποχώρησαν, όμως τα χωράφια παραμένουν βρεγμένα. Εκεί η συγκομιδή κρίνεται ασύμφορη για τον παραγωγό. Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 στρέμματα με βαμβάκι επλήγησαν από το πέρασμα του «Ιανού», αν υπολογιστούν και οι εκτάσεις σε Αλμυρό και Τρίκαλα.

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΝΤΑΡΑΟΥΣΕ
Θα λείψουν 70.000 τόνοι σύσπορου από την αγορά

«Από την αγορά φέτος θα λείψουν περίπου 70.000 τόνοι σύσπορου βαμβακιού, δηλαδή 30.000 τόνοι εκκοκκισμένου», δηλώνει στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος, Μοχάμεντ Νταράουσε.

Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι ανεξαρτήτως των πλημμυρών, η φετινή χρονιά δεν προδιαγράφεται καλή, γιατί ο καιρός δεν βοήθησε. «Γενικότερα, οι μεταβολές στη θερμοκρασία μεταξύ νύχτας και μέρας, περί τα τέλη Ιουνίου, επηρέασαν το βάρος του σπόρου και υποβάθμισαν το κυτίο του χρώματος. Υπολογίζω ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα έχουμε πανελλαδικά μια μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 15%-20%. Πρώτη φορά βλέπω πράσινο φύλλο στις φυτείες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο παραγωγός τη μία μέρα πότιζε και μετά από κάποιες μέρες έβρεχε και παρατηρήθηκε φαινόμενο αναβλάστησης. Ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με την υγρασία θα πρέπει να επιδείξουν οι παραγωγοί των οποίων οι εκτάσεις δεν πλημμύρισαν», υπογραμμίζει.

Χαμηλότερες οι αποδόσεις στη Ροδόπη

Στο 40% βρίσκεται η συγκομιδή στη Ροδόπη, όμως, σύμφωνα με τον Νίκο Κουρκούτα, που εκπροσωπεί τη Θράκη στη ΔΟΒ, διαφαίνεται μια μείωση της παραγωγής από 20% έως και 50% λόγω των καιρικών συνθηκών (χαμηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο, βοριάδες τον Σεπτέμβριο) και των εντομολογικών προσβολών (ρόδινο σκουλήκι, βρωμούσα). «Τα κιλά της Ροδόπης λιγοστεύουν και σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα», σημειώνει. Μεταφέρει ότι συγκεκριμένο εκκοκκιστήριο της περιοχής άνοιξε με 41 λεπτά/κιλό, ενώ έτερο εκκοκκιστήριο προσφέρει 37 λεπτά/κιλό με ανοιχτή τιμή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ο κ. Κουρκούτας παρατηρεί ότι φέτος οι αγρότες έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες των εκκοκκιστηρίων και συγκεντρώνουν στεγνό βαμβάκι. Καλεί, δε, τους εκκοκκιστές «να φερθούν γενναιόδωρα και να ανταμείψουν το ποιοτικό προϊόν. Στον Έβρο, συγκομίστηκε ήδη το 30%-40% και οι αποδόσεις είναι πολύ καλές, καθώς στα ποτιστικά χωράφια κυμαίνονται από 300 έως 500 κιλά/στρέμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή.

Τονίζει, πάντως, ότι οι τιμές στην αλάνα εκκινούν από τα 35-37 λεπτά, κάτι που (ανεξάρτητα από την όποια διαβάθμιση, λόγω υγρασίας) δεν καλύπτει το κόστος της καλλιέργειας. «Με νοτιά επί δέκα μέρες, ακόμη και την ημέρα να συγκομίζουμε, η υγρασία είναι αυξημένη», λέει χαρακτηριστικά.

Μαρία Αμπατζή