Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για τις πληρωμές: Με κάλαντα αγανάκτησης «τα ψάλλουν» στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι παραγωγοί

✱ «Άλλα περιμέναμε και άλλα πήραμε», καταγγέλλουν αγρότες στην «ΥΧ»
✱ Στα αρμόδια όργανα της ΕΕ θα προσφύγουν ΚΥΔ - «Πρέπει επιτέλους κάποιος να αναλάβει την ευθύνη»

Με κάλαντα… αγανάκτησης υποδέχεται τη νέα χρονιά μεγάλη μερίδα Ελλήνων παραγωγών, καθώς το 2022 τούς επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις, όσον αφορά την καταβολή των κοινοτικών τους ενισχύσεων. Δυστυχώς, οι φόβοι των περισσότερων για «τυφλή» πληρωμή στο τέλος του έτους επιβεβαιώθηκαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο, αφού, όπως καταγγέλλουν στην «ΥΧ» πολλοί παραγωγοί, άλλα περίμεναν και άλλα είδαν ή και καθόλου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Και παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για το αντίθετο, μια και γίνεται αναφορά στο ότι «ποτέ άλλοτε σε έναν μήνα δεν δόθηκαν τόσα πολλά χρήματα στους Έλληνες αγρότες», ΚΥΔ και παραγωγοί τονίζουν ότι «όλα πήγαν στραβά φέτος»: Από την προκαταβολή της Βασικής, την αργοπορημένη και μερική πληρωμή των Αγροπεριβαλλοντικών, μέχρι τη μεσονύχτια πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης.

Εξάλλου, το μαρτυρά και η επιστολή-κόλαφος των Ανεξάρτητων ΚΥΔ προς τον πρωθυπουργό, το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για «τον εμπαιγμό, τη σύγχυση και την παραπληροφόρηση που υπάρχει εις βάρος των αγροτών, των ΚΥΔ, αλλά και των απλών εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, απαριθμούνται 22 περιπτώσεις λαθών, παραλείψεων και σφαλμάτων που εντοπίζονται στην καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2022. Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με άλλα ΚΥΔ, τα οποία δεν πρόσκεινται στα Ανεξάρτητα, επιβεβαιώνονται ένα προς ένα τα προβλήματα.

Ενιαία Ενίσχυση

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων αφορά: 309.440.810,14 ευρώ για τη Βασική Ενίσχυση (εξόφληση), 515.531.706,43 ευρώ για το Πρασίνισμα και 26.146.893,64 για τη Συμπληρωτική Ενίσχυση σε Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας. «Στην εξόφληση του υπολοίπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος και των νέων σε ηλικία έτους 2022 περιλαμβάνονται οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εκτός μικρών εξαιρέσεων για επιπλέον έλεγχο ή προσκόμιση δικαιολογητικών», εξηγεί ο Οργανισμός.

Και προσθέτει: «Για πρώτη φορά, έγινε κατανομή Εθνικού Αποθέματος χωρίς οριζόντια μείωση στους κατόχους δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης μόνο με την αξιοποίηση αδιάθετων ποσών από οριζόντιες μειώσεις από το 2018 και μετά».

Πίσω από την ανακοίνωση, όμως, υπάρχουν οι πραγματικές ιστορίες των παραγωγών. Όπως αποκαλύπτουν τα Ανεξάρτητα ΚΥΔ, «η πληρωμή θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η χώρα μας με τεράστιες κυρώσεις από την Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους μας. Από τον πιο απλό υπάλληλο μέχρι την παραγωγική αλυσίδα, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι πολυεπίπεδες».

Χαρακτηριστικά αναφέρουν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Παραγωγοί έχουν πάρει μόνο το Πρασίνισμα ως ενίσχυση χωρίς να έχουν πάρει τη Βασική Ενίσχυση.

2. Παραγωγοί έχουν πάρει μόνο Young (σ.σ. Συμπληρωματική γεωργών νεαρής ηλικίας) χωρίς να έχουν πάρει Βασική και Πρασίνισμα. Παραγωγοί πήραν Young, ενώ παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 15 χρόνια!

3. Παραγωγοί πήραν δύο φορές Εθνικό Απόθεμα, πράγμα απαγορευτικό.

4. Παραγωγοί, που έχουν πεθάνει, έχουν πάρει χρήματα, γιατί κανείς δεν φρόντισε να πάρει αρχείο από το ΚΕΠΥΟ.

5. Το Πρασίνισμα πληρώθηκε τελείως λάθος, γιατί δεν γίνεται σύμφωνα με την περιφέρεια δικαιωμάτων, αλλά το υπολόγισαν ανά καλλιέργεια.

6. Δεν ελέγχθηκαν ακόμα τα δεσμευμένα ΑΦΜ της προκαταβολής και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να είναι εκτός λίστας πληρωμών.

7. Έγιναν καταβολές σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ο παραγωγός δεν ήταν δικαιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού.

8. Δεν έγινε σωστά ο έλεγχος του κριτηρίου για τον ενεργό γεωργό ούτε στην εξόφληση ούτε στην προκαταβολή του Οκτωβρίου.

9. Δόθηκε Εθνικό Απόθεμα σε παραγωγούς οι οποίοι δεν πληρούν κανένα από τα κριτήρια για να κριθούν δικαιούχοι ΕΑ και τα προηγούμενα χρόνια δεν κρίνονταν δικαιούχοι.

10. Συνεχίζουν μάλλον (δεδομένου ότι δεν υπάρχει εικόνα για να είμαστε σίγουροι) να υπάρχουν απλήρωτοι παραγωγοί λόγω αυθαίρετων δεσμεύσεων και χωρίς καμία ενημέρωση για την αιτία της δέσμευσης.

11. Δεν έχουν ελεγχθεί οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Στην πληρωμή του Οκτώβρη πληρώθηκαν ένα μεγάλο μέρος μεταβιβάσεων χωρίς κανέναν έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο νομιμότητας.

12. Παραγωγοί που πληρώθηκαν το 70% (προκαταβολή Οκτωβρίου) κανονικά ξανά πληρώθηκαν το 100% της Βασικής ξανά στην πληρωμή της εξόφλησης.

13. Παραγωγοί πληρώθηκαν παραπάνω χρήματα από όσα δικαιούνταν, σύμφωνα με τα δικαιώματα που κατέχουν.

14. Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης δεν έχουν ελεγχθεί, ενώ παρατηρήθηκαν περικοπές της τάξης του 25% χωρίς καμία αιτιολόγηση.

15. Νέοι αγρότες, οι οποίοι υπέβαλαν πρώτη φορά αίτηση το 2022, δεν έλαβαν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, αλλά δεν πληρώθηκαν ούτε την ενίσχυση του καθεστώτος νεαρής ηλικίας.

16. Η ενίσχυση για το Πρασίνισμα δόθηκε σε ποσοστό 53%, ενώ όλα τα προηγούμενα έτη κυμαίνονταν στο 47%-49%. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τρέξει σωστά το καθεστώς και, άρα, οι παραγωγοί θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά από μερικά ευρώ έως πολλές χιλιάδες ευρώ.

17. Τα ΚΥΔ δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των πληρωμών και κυρίως στις αιτίες των κυρώσεων και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί.

18. Η κατανομή της τεχνικής λύσης είναι λανθασμένη, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν από την εν λόγω ενίσχυση, ενώ τα προηγούμενα έτη τη λάμβαναν κανονικά.

19. Δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα οι γεωργοί να μην μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους για τη νέα χρονιά.

20. Δεν έχει εκδοθεί απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ που να καθορίζει το ποσοστό ενίσχυσης των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.

21. Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης ενστάσεων τηλεπισκόπησης και δεν έχουν ενημερωθεί οι παραγωγοί για τυχόν αποτελέσματα, ενώ τα προηγούμενα έτη λάμβαναν ηλεκτρονικό μήνυμα.

22. Δεν έχουν ελεγχθεί οι ενστάσεις περιφερειοποίησης, επιλεξιμότητας, άρσης επικαλύψεων αγροτεμαχίων και διορθώσεις προφανών σφαλμάτων.

Εθνικό Απόθεμα

Πρόκειται για την πρώτη κατανομή του Εθνικού Αποθέματος, όπως έσπευσε να διευκρινίσει μετά τα Χριστούγεννα ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως, λοιπόν, εξηγεί, «με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2022 υποβλήθηκαν 37.792 αιτήματα κατανομής Εθνικού Αποθέματος που αφορούσαν είτε νεοεισερχόμενους το 2022 και νέους σε ηλικία γεωργούς, είτε κατόχους ήδη δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για προσαύξηση της αξίας των δικαιωμάτων. Μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους που περιλάμβαναν 20 κριτήρια κατανομής, έγινε η 1η κατανομή Εθνικού Αποθέματος έτους 2022 με αποδέκτες 15.339 νεοεισερχόμενους και νέους αιτούντες, στους οποίους κατανεμήθηκαν δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος 2022, ύψους 14,4 εκατ. ευρώ».

Ποιοι δεν πληρώθηκαν το Απόθεμα

Όπως λέει ο Οργανισμός, η κατανομή στους νεοεισερχόμενους και νέους έγινε «για όλες τις εκτάσεις στις Ζώνες Π2 (Αροτραία) και Π3 (Δενδρώδεις καλλιέργειες), καθώς και για σημαντικό τμήμα στη Ζώνη Π1 (Βοσκοτόπια) σε αυτούς που τα αξιοποιούν με βόσκηση ζώων». Ωστόσο, δεν κατανεμήθηκαν δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης στη Ζώνη Π1, σε αιτούντες βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση χωρίς ζώα, «γιατί από τους ελέγχους που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά ευρήματα, όσον αφορά την απόδειξη νόμιμης κατοχής», σημειώνει.

Μάλιστα, αναφέρει ότι «σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πρόσβασης στις δηλούμενες εκτάσεις για κοπή των χόρτων (πρόκειται για ορεινές εκτάσεις με ξυλώδη βλάστηση). Επίσης, από έλεγχο της χρήσης προηγούμενων ετών διαπιστώθηκε ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους αποτελούν εκτάσεις δημόσιων βοσκότοπων, που προορίζονται για τους κτηνοτρόφους κατόχους ζώων». Δεν κατανεμήθηκε Εθνικό Απόθεμα 2022 σε αιτούντες κατόχους ζώων για τους οποίους (μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους) δεν υπήρξε παράδοση γάλακτος ή κρέατος που να καταδεικνύει γεωργική δραστηριότητα.

«Δυστυχώς, η κατάσταση αποδείχτηκε χειρότερη από αυτήν που περιμέναμε», τονίζει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» εκπρόσωπος πιστοποιημένου ΚΥΔ σχετικά με την κατανομή του Αποθέματος.

Εξισωτική Αποζημίωση

Το αλαλούμ, όμως, των πληρωμών συνεχίστηκε και με την Εξισωτική Αποζημίωση, η οποία άρχισε να πληρώνεται λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή πριν ξημερώσει παραμονή Χριστουγέννων! Το ποσό που κατανεμήθηκε, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέρχεται σε 235.487.927,60 ευρώ.

«Δεν καταβάλλεται Εξισωτική Αποζημίωση σε όσους έχουν έδρα πεδινές περιοχές, δεν διαθέτουν στάβλο σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή άσχετα με την περιοχή που έλαβαν κατανομή βοσκότοπων. Για παραγωγούς με υπόλοιπο πληρωμών περίπου 20 εκατ. ευρώ οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 29/12/2022», ανέφερε.

Αυτή ήταν και η μόνη αναφορά για την Εξισωτική από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί, τουλάχιστον μέχρι και χθες, 28 Δεκεμβρίου, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι γίνεται. «Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά δεν σηκώνει κανείς το τηλέφωνο», σημειώνει παραγωγός. «Ελπίζουμε να πληρωθούμε στις 29 Δεκεμβρίου, όπως υποσχέθηκαν», λέει άλλος, «διαφορετικά πάμε για το 2023». «Πραγματικά, δεν έχουμε ξαναδεί πληρωμή με το σταγονόμετρο. Είναι πρωτοφανές», υπογραμμίζει άλλος.

Οι αναφορές, γραπτές και τηλεφωνικές, των παραγωγών προς την «ΥΧ» για προβλήματα στην πληρωμή δεν έχουν καταγραφεί σε τέτοιον βαθμό καμία προηγούμενη χρονιά. «Ειλικρινά, προσπαθώ να καταλάβω. Δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ φέτος. Τι συμβαίνει;», καταγγέλλει παραγωγός από την Κρήτη. «Εγώ περιμένω από τον Μάιο να εξεταστεί η επιλεξιμότητά μου και δεν έχει γίνει τίποτα», αποκαλύπτει παραγωγός από τα Τρίκαλα.

Η OLAF και ο Ευρωπαίος εισαγγελέας

«Πρόθεσή μας είναι να απευθυνθούμε στην OLAF και στον Ευρωπαίο εισαγγελέα, ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός όλων», προειδοποιούν τα Ανεξάρτητα ΚΥΔ, ενώ υπενθυμίζεται, όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» πριν από λίγο καιρό, ότι και άλλα ΚΥΔ είναι έτοιμα να κινηθούν επίσης νομικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, υπό το βάρος της επιστολής της Κομισιόν (ΓΔ AGRI) προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη σωρεία παραλείψεων στους ελέγχους των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τα έτη 2020-2021-2022 που είχε αποκαλύψει προς τα τέλη Οκτωβρίου η «ΥΧ», αλλά και τις επώνυμες καταγγελίες για «πάρτι απευθείας αναθέσεων», προσπαθεί να δείξει αποτελεσματικό έργο, όσον αφορά τους ελέγχους.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η χθεσινή του ανακοίνωση για τη λήψη «αυξημένων ενισχύσεων ενός υπεύθυνου ΚΥΔ και 8 αιτούντων κατανομής Εθνικού Αποθέματος 2020 και 2021».