Επιλογή ποικιλίας με κριτήρια αγοράς στο Ελαιοχώρι Καβάλας

stafili-poikilia

Με κριτήρια αγοράς επιλέγονται οι ποικιλίες επιτραπέζιου άσπερμου σταφυλιού, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τη διάσημη Σουλτανίνα, από την Ομάδα Παραγωγών Φρούτων, Λαχανικών και Σταφυλιού «Ποιότητα Σύμβολο». Οι παραγωγοί, που δραστηριοποιούνται στο Ελαιοχώρι Καβάλας, καλλιέργησαν πέρυσι 900 στρέμματα, εκ των οποίων τα 700 με Σουλτανίνα, τα 100 ήταν Crimson και σε περίπου 120 στρέμματα επέλεξαν για πρώτη φορά τέσσερις νέες ποικιλίες Arra (τις 15,19,28 και 32. «Φέτος, θα έχουμε τα πρώτα δείγματα από αυτές τις ποικιλίες και ευελπιστούμε ότι θα πάνε καλά. Αυτήν τη χρονιά φυτέψαμε επιπλέον 130 στρέμματα με τις συγκεκριμένες ποικιλίες», περιγράφει ο πρόεδρος, Νίκος Μαυρίδης.

Τα Thompson (Σουλτανίνα), που αποτελούν τον κύριο όγκο παραγωγής στην Καβάλα, έγιναν αντικείμενο προβληματισμού σε συσκέψεις τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ποικιλία ευαίσθητη στις κλιματολογικές συνθήκες και επιπλέον κοστοβόρα σε φάρμακα και λιπάσματα. Ο κ. Μαυρίδης σημειώνει ότι, παρά τα προβλήματα, επί χρόνια η Σουλτανίνα τούς επέτρεψε να διεισδύσουν στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, αλλά πλέον στρέφονται σε ποικιλίες παραγωγικότερες, που δημιουργούν καλύτερη εμπορική προοπτική στο προϊόν.

«Οι παραγωγοί έχουν φυτέψει ποικιλίες όπως τα Ιτάλια, τις οποίες προτιμούν οι ανατολικές αγορές. Εμείς, επιλέξαμε ποικιλίες που ενδιαφέρουν τη δυτική αγορά και αντικαθιστούμε τις Σουλτανίνες με τις Arra». Η επιλογή των αμερικανικών Arra, που καλλιεργούνται σε Ιταλία, Καλιφόρνια, Νότια Αφρική και Χιλή, στηρίχτηκε στις απαιτήσεις της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη. «Αποτελέσαμε το πρώτο παράδειγμα μη ιδιώτη που προχωρήσαμε σε νέες ποικιλίες με δικαιώματα, γιατί οι εταιρείες δεν εμπιστεύονταν την Ελλάδα. Πιστέψαμε σε αυτό και προσπαθήσαμε να το πετύχουμε, αξιολογώντας ότι το μέλλον δεν είναι οι ανατολικές αγορές αλλά οι δυτικές, όπου οι άσπερμες ποικιλίες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της κατανάλωσης». Υποστηρίζει τη στροφή σε νέες ποικιλίες αιχμής, με δικαιώματα, που παράγουν νέα προϊόντα προς όφελος του παραγωγού και του καταναλωτή. Σημειώνει ότι οι περισσότερες είναι έγχρωμες, κόκκινες, μαύρες και φυσικά… νόστιμες. Η ΟΠ εξάγει σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και Αγγλία.