Επιμένουν στην εξωστρέφεια οι παραγωγοί εν μέσω πανδημίας

✱ Πώς κινούνται οι εξαγωγές ελαιολάδου και εσπεριδοειδών
✱ Νέες στρατηγικές ενέργειες από την Ένωση Μεσσηνίας

Με κινήσεις που έχουν ως κοινό τους γνώρισμα την εξωστρέφεια αντιδρά ο παραγωγικός τομέας στην Πελοπόννησο, απέναντι στην πανδημία και στις επιπτώσεις της.

Μεσσηνία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ένωση Μεσσηνίας, η οποία, μετά την τυποποίηση της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, πέρασε και στην τυποποίηση αρωματικών φυτών, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη στήριξη των παραγωγών σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη. Οι δράσεις της Ένωσης έχουν διπλή σημασία, καθώς από τη μία μεριά δίνουν στήριξη στους παραγωγούς και αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, ενώ από την άλλη δημιουργούν νέα έσοδα.

«Μέσα στην πανδημία, αυτό που έχει αναδειχθεί είναι ότι υπάρχει μια τεράστια στροφή των καταναλωτών σε επώνυμα τοπικά πιστοποιημένα προϊόντα», εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθυντής της Ένωσης, Γιάννης Πάζιος. Και προσθέτει: «Η Ένωση, λοιπόν, προσπαθεί να φέρει αυτά τα προϊόντα στους καταναλωτές και να λειτουργεί ως ομπρέλα για τους παραγωγούς».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πλειονότητα των αρωματικών φυτών που διακινείται είναι εισαγόμενη και η ελπίδα όλων είναι να υπάρξει αντιστροφή κλίματος και να καλλιεργηθούν οι εγκαταλειμμένες εκτάσεις.

Κορινθία

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στην Κορινθία, όσον αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου.

Ο βιοκαλλιεργητής Βασίλης Δήμας, από το Ελληνοχώρι Κορινθίας, επισημαίνει στην «ΥΧ»: «Μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας με την ποιότητα, φέτος είχαμε μια πολύ καλή χρονιά, ενώ ποσοτικά ήταν μέτρια. Σχετικά με τις εξαγωγές, αυτή η περίοδος, αν και δεν είναι κακή, δεν συγκρίνεται με το πρώτο lockdown που πήγε εντυπωσιακά καλά». Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Δήμας σημειώνει ότι «από τα 2,10 που ήμασταν την περασμένη χρονιά, φέτος είμαστε στα 2,60 ευρώ στα συμβατικά, ενώ τα βιολογικά από τα 3 ευρώ πήγαν στα 3,40 και η τάση είναι ανοδική».

Από τη Νεμέα, ο παραγωγός Βασίλης Σελάς υποστήριξε ότι η παραγωγή φέτος από τους 12.000 τόνους έπεσε στους 6.000 περίπου. Έχοντας αρχίσει την τελευταία πενταετία μία προσπάθεια τυποποίησης του λαδιού, με εξωστρεφή τάση, κέρδισε αγορές στο εξωτερικό, και ο ίδιος τονίζει ότι «ο κόσμος προσανατολίζεται στην ελιά και αντικαθιστά άλλα δένδρα. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ποσότητες ώστε να κάνουμε εξαγωγές ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε προσεκτικοί σε όλη τη διαδικασία, ώστε να έχουμε τις απαιτούμενες προδιαγραφές για εξαγωγές».

 

Αργολίδα

Σε αναμονή βρίσκεται η Αργολίδα, που κινείται στους δικούς της ρυθμούς, όπως κάθε χρόνο, περιμένοντας να δει την εξέλιξη στις εξαγωγές των εσπεριδοειδών.

Ο Θοδωρής Μακρής από τον ΠΗΓΑΣΟ, αναφερόμενος στην πορεία των εξαγωγών, τονίζει: «Φέτος, είχαμε μια σειρά από προβλήματα που επηρέασαν την ποιότητα και κατ’ επέκταση τις εξαγωγές. Μικροκαρπία, φούσκωμα και κηλίδες ήταν τα βασικά προβλήματα που προκάλεσαν οι κλιματολογικές συνθήκες, με σημαντικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση των τιμών, που επιδεινώθηκαν και λόγω της πανδημίας».

Όπως εξηγεί ο κ. Μακρής, αποτέλεσμα είναι οι εξαγωγές να είναι κατά 30% περίπου πιο κάτω από την περασμένη χρονιά. «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη πίεση για οικονομική στήριξη των παραγωγών, αν και οι εξαγωγές συνεχίζονται, με την τιμή του πορτοκαλιού να ανεβαίνει στα 20 έως 22 λεπτά για τα καλά, ενώ για την πιο χαμηλή ποιότητα κινούνται στα 14 λεπτά. Την περασμένη χρονιά, οι τιμές ήταν τουλάχιστον 10%-15% πιο πάνω».

Με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή έχει διακινηθεί το 50% της παραγωγής, θολό είναι το τοπίο για τις εξαγωγές, όπως σημειώνει από την πλευρά του ο παραγωγός Γιώργος Ντόκος. «Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής θα οδηγηθεί στη χυμοποίηση. Είναι μία περίεργη χρονιά. Μετά από μια «κοιλιά» που έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα, τώρα η τιμή έχει πάει στα 20 λεπτά και μένει να δούμε αν η άνοδος αυτή θα έχει συνέχεια», αναφέρει.