Σε επίπεδα ρεκόρ θα ανέλθουν οι αγροτικές ενισχύσεις λόγω COVID-19 στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί αγρότες αναμένεται να επωφεληθούν από το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στα χρονικά μετά την αποκάλυψη ενός δεύτερου ταμείου ανακούφισης από τον κορωνοϊό. Ο υπουργός Γεωργίας, Σόνι Περντιού, διευκρίνισε ότι επιπλέον 14 δισ. δολάρια θα δοθούν στους αγρότες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αυξάνοντας συνολικά τις δαπάνες για τον κορωνοϊό στα 34 δισ. δολάρια. Αυτό το νούμερο ισοδυναμεί με ετήσιο ρεκόρ οικονομικής στήριξης για τους αγρότες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο Successful Farming.

Η χρηματοδότηση θα διανεμηθεί μέσω ενός δεύτερου γύρου του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας CFAP, το οποίο παρέχει άμεση οικονομική στήριξη σε γεωργούς και κτηνοτρόφους που έχουν δει πτώση των τιμών στα προϊόντα τους, η οποία σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει το Farmers Weekly, οι κτηνοτρόφοι στις ΗΠΑ έχουν πληγεί σοβαρά από το παρατεταμένο κλείσιμο των σφαγείων, το οποίο έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις. Στον αντίποδα, οι γεωργοί έχουν αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμες πτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων τους λόγω της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία επηρέασε τις πωλήσεις καλαμποκιού και σόγιας, αν και το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών έχει πλέον «ζεσταθεί» κάπως.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου ήταν μία από τις βασικές δημογραφικές ομάδες που οδήγησαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην εκλογική νίκη το 2016 και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διατήρηση της υποστήριξής τους θα είναι απαραίτητη, εάν ο τελευταίος θέλει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος του προγράμματος CFAP έκανε αρκετά για να χρηματοδοτήσει τις αγροτικές δαπάνες για μηχανήματα. Πρόσφατα, η τιμή της μετοχής της γνωστής εταιρείας γεωργικών μηχανημάτων John Deere έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, αφού παρουσίασε καλύτερα στοιχεία πωλήσεων του αναμενόμενου για το πρώτο κομμάτι του έτους.

Στον αντίποδα, η Ένωση των Αμερικανών Αγροτών (NFU) δήλωσε ότι οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις έχουν λάβει ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσό σε σχέση με την ενίσχυση, μια και οι εκμεταλλεύσεις με τη μικρότερη έκταση, οι οποίες αντιστοιχούν στο 10% επί του συνόλου των εκμεταλλεύσεων, λαμβάνει μόλις το 0,26% των χρημάτων.