Επιπλέον 1 δισ. αιτείται το ΥΠΑΑΤ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ψηλά ο πήχης, αλλά στον αέρα κάθε σχεδιασμός για την περίοδο 2021-2022

Με τον κανονισμό της μεταβατικής ΚΑΠ να «κλείνει» τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είναι σχεδόν ακατόρθωτο προς το παρόν να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός των μέτρων και δράσεων αγροτικής ανάπτυξης που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν κατά την ερχόμενη –όπως όλα δείχνουν– διετή παράταση της υφιστάμενης ΚΑΠ.

Όπως διαρρέει από την Πλατεία Βάθη, ο προσανατολισμός στρέφεται κυρίως σε νέα Σχέδια Βελτίωσης και προγράμματα Μεταποίησης, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον κλείσουν δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά το προσχέδιο που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU), μέσω δηλαδή της δεξαμενής των 32 δισ. ευρώ. Το δεύτερο μέτωπο αφορά τον τελικό κανονισμό της Μεταβατικής ΚΑΠ, που θα εγκριθεί τον Δεκέμβριο, οπότε θα ξεκαθαριστούν, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες που θα παρέχονται στα κράτη-μέλη για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και τα συνολικά κονδύλια που θα έχουν στη διάθεσή τους από τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ.

Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα γνωρίζει ότι δύναται να αξιοποιήσει περίπου 370 εκατ. ευρώ από το πακέτο των 8,07 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) που αφορούν αποκλειστικά την Αγροτική Ανάπτυξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τη θέση της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής, προτείνεται το 30% περίπου του ποσού να είναι διαθέσιμο το 2021 και το υπόλοιπο 70% το 2022. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να εξασφαλιστεί ότι το 55% των κονδυλίων θα κατευθυνθεί για τη στήριξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των επενδύσεων (όπως εκσυγχρονισμός μηχανημάτων παραγωγής, ασφάλεια στην εργασία των παραγωγών, κυκλική οικονομία, ψηφιακά κ.ά.). Ακόμη, ζητούν τουλάχιστον το 37% της διαθέσιμης χρηματοδότησης να αφορά δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα (βιολογική γεωργία, βέλτιστη διαχείριση υδάτων, LEADER κ.ά.) και το υπόλοιπο 8% να αξιοποιηθεί σε δράσεις που τα ίδια τα κράτη-μέλη θα επιλέξουν.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πόσα χρήματα θα διατεθούν από τα 32 δισ. ευρώ (τα 12,5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια) που αντιστοιχούν στην Ελλάδα σε έργα που έχει αιτηθεί το ΥΠΑΑΤ να συμπεριληφθούν στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της χώρας. Ήδη, είναι γνωστό ότι το υπουργείο από νωρίς είχε καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή που διαχειρίζεται το θέμα αίτημα ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά κυρίως έργα, τα οποία και συνάδουν με τις αρχές του Ταμείου Ανάκαμψης για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ανώτατη πηγή του ΥΠΑΑΤ αποκάλυψε στην «ΥΧ» ότι έχει κατατεθεί και δεύτερο αίτημα, για την αξιοποίηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενεργοποιηθούν επιπλέον επενδυτικές δράσεις με κορμό τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Μεταποίηση, αλλά και δράσεις με οικολογικό και βιώσιμο πρόσημο, με κατεύθυνση την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση των ζώων.

Όπως εξήγησε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην «ΥΧ», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με κύρια ευθύνη την κατάρτιση του προσχεδίου δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει αναλυτικά τις δράσεις και τα ποσά που θα αντιστοιχούν ανά υπουργείο, για την ανάκαμψη της χώρας. «Εάν εγκριθούν κονδύλια για επενδυτικά έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υπάρξει ένας εντελώς διαφορετικός χειρισμός για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, όπου θα δώσουμε σε άλλες δράσεις προτεραιότητα».

Σε λίγες ημέρες, πάντως, θα γίνει γνωστό ποιες δράσεις θα προτείνει η Ελλάδα στην Κομισιόν μέσω του προσχεδίου της. Ο προγραμματισμός παραμένει για τα μέσα Νοεμβρίου. Χθες, Πέμπτη 29/10, το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το Σχέδιο Ανάκαμψης θα δώσει έμφαση σε 12 άξονες. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που βελτιώνουν τη διαχείριση των υδάτων, καθώς και των στερεών και υδατικών αποβλήτων, προώθηση της έρευνας και διάδοση της καινοτομίας, βελτίωση και διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της χώρας.

 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΥΧ που κυκλοφόρησε
την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020