ΗΠΑ: Επιπλοκές στην οριστικοποίηση του νόμου για την επισήμανση των ΓΤΟ

hpa-epiplokes-stin-oristikopoihsh-tou-nomou-gia-tin-episimansi-twn-gto

Με την εκπνοή του Ιουλίου, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραφε τον ομοσπονδιακό νόμο περί επισήμανσης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) σε τρόφιμα.

Πρακτικά, η μελλοντική εφαρμογή του νέου νόμου σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό σε όλες τις ετικέτες τροφίμων να αναγράφεται εάν το εκάστοτε προϊόν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Μια τέτοια απόφαση σίγουρα ισοδυναμεί με δικαίωση του αγώνα μιας μεγάλης μερίδας της βιομηχανίας τροφίμων. Ωστόσο, σήμερα, οι διαδικασίες οριστικοποίησής της φαίνεται ότι έχουν περιπλεχθεί αρκετά εξαιτίας της αλλαγής της σκυτάλης στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Politico, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, κάτω από τη νέα διεύθυνση, φαίνεται ότι κωλυσιεργεί στη σχολαστική εξέταση των βασικών λεπτομερειών του μέτρου. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι του κλάδου εξακολουθούν να αισιοδοξούν ότι η οριστικοποίηση του κανόνα θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

Το νέο μέτρο διχάζει τη βιομηχανία τροφίμων

Στο μεταξύ, ρήγματα παρατηρούνται στο πάλαι ποτέ κοινό μέτωπο της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων. Πριν από λίγες ημέρες, η γνωστή εταιρεία παραγωγής σούπας σε κονσέρβα, Campbell Soup Company, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το σχήμα της Ένωσης Παραγωγών Τροφίμων (GMA), επικαλούμενη «λόγους αρχής». Πολλοί αποδίδουν την απόφαση αυτή στην άκαμπτη στάση της GMA, όσον αφορά την επισήμανση των ΓΤΟ. Ως γνωστόν, κατά καιρούς, η GMA έχει πιέσει σθεναρά για την απαγόρευση των γνωστοποιήσεων σχετικά με τους ΓΤΟ στα τρόφιμα. Αντιθέτως, η Campbell Soup Company υποστήριζε ανοιχτά τις προσπάθειες, ώστε η επισήμανση αυτή να είναι υποχρεωτική.

«Πάντα πιστεύαμε ότι οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι περιέχεται στο φαγητό τους», ήταν η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου, Denise Morrison, σε υπόμνημα που στάλθηκε προς τους εργαζομένους της εταιρείας, ξεδιαλύνοντας ακόμα