Επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας βλέπει η αγορά μανταρινιού

Όσο ο καιρός βελτιώνεται, μικρότερη ζήτηση για το μανταρίνι εντοπίζουν χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, όπου και η προσφορά δείχνει να μειώνεται, ενώ άλλες αγορές, όπως η ολλανδική, εντοπίζουν ηπιότερη τάση της κανονικής, βλέποντας επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας στο εισαγωγικό εμπόριο.

Η ανησυχία από τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ουκρανία και υπό το ενδεχόμενο κλεισίματος της ρωσικής αγοράς παραμένει για το προϊόν, παρότι η γενικότερη εικόνα των πωλήσεων φαίνεται καλή, σύμφωνα με την πρόσφατη ανασκόπηση του προϊόντος που πραγματοποιεί το Freshplaza.

Στα παραγωγικά, υπάρχουν χώρες που αναμένουν μια καλή σοδειά, όπως η Αυστραλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βόρεια Αμερική, που επηρεάστηκε από τα καιρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, παρά το δυνατό ξεκίνημα που αναφέρουν παραγωγικές περιοχές της Ιταλίας, η πολεμική κατάσταση στα ανατολικά της Ευρώπης επιβράδυνε την κατανάλωση, με μεγαλύτερη επίδραση στα πρίμιουμ προϊόντα, έναντι των παραδοσιακών και περισσότερο σε όρους συχνότητας αγορών.

Τα παραπάνω υπογραμμίζονται και στο πλαίσιο των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής, αλλά και των επιπτώσεων του καιρού, που συνδυαστικά ροκάνισαν το όποιο όφελος από τις υψηλότερες τιμές.

Ανάμεικτα, από την άλλη, είναι τα συναισθήματα για τους Ισπανούς παραγωγούς και εξαγωγείς, καθώς η περίοδος μανταρινιού και Κλημεντίνης φτάνει προς το τέλος. Ποικιλίες όπως οι Clemenules και Clemenvila της πρώτης φάσης πέτυχαν καλές τιμές λόγω χαμηλότερης διαθεσιμότητας, όμως σε εκείνες της δεύτερης περιόδου, όπως οι Tango και Nadorcott, αν και κατέγραψαν ρεκόρ παραγωγής κυριάρχησαν τα μικρότερα μεγέθη και οι χαμηλότερες τιμές, που για τα τελευταία ανήλθαν έως και 25% χαμηλότερα από τις μέσες τιμές της τελευταίας πενταετίας.

Ανταγωνισμός από τα φθηνότερα προϊόντα του Μαρόκου σε σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές προορισμούς (π.χ. Γαλλία, Ην. Βασίλειο και Ολλανδία), παρά τα αυξημένα κόστη παραγωγής και μεταφορών, αλλά και χαμηλότερη ζήτηση αναφέρονται για το δεύτερο μέρος της περιόδου.

Και από τη Νότια Αφρική, όπου η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου έναν μήνα, εκφράζονται ανησυχίες από το ενδεχόμενο κλείσιμο της ρωσικής αγοράς παράλληλα με τα αυξημένα μεταφορικά που προβλέπεται να επιδράσουν στις εξαγωγές προϊόντων.