Η επισιτιστική ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Ευρωπαϊκοί φόβοι για «πείνα» στη Β. Αφρική

sitari

Μαζί με την ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την ΕΕ, με σημαίνοντα πρόσωπα των Βρυξελλών να αναδεικνύουν τη σημασία της ευρωπαϊκής παραγωγής μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Νταβός έως και την Έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30-31 Μαΐου, το θέμα της γεωργικής παραγωγής και κατά συνέπεια της διατροφικής επάρκειας αναδεικνύεται σε πρωτεύον ευρωπαϊκό ζήτημα.

Πυρά στη Ρωσία

Σύμφωνα με την Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ρωσία «αυξάνει σκόπιμα τις παγκόσμιες τιμές ή εμπορεύεται το σιτάρι, με αντάλλαγμα να λάβει πολιτική υποστήριξη» και «χρησιμοποιεί την πείνα και τα σιτηρά για να ασκήσει εξουσία», αναφέροντας πως η ΕΕ ενισχύει πλέον τη δική της παραγωγή στο πλαίσιο των προσπαθειών, με στόχο να «μειώσει την πίεση που ασκείται στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφκσι, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας: «Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει τη Ρωσία να επωφεληθεί από τις προμήθειες σιτηρών που έκλεψαν οι ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το πρόβλημα θα αγγίξει πρώτα τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και εξήγησε ότι πρέπει να στηριχθούν. Μάλιστα, ανακάλυψε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει χώρες της Αφρικής, προκειμένου να καλλιεργήσουν και να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Όσον αφορά την Ουκρανία, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι για έναν χρόνο αναστέλλονται όλοι οι δασμοί μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA), ώστε να καλυφθούν, μεταξύ άλλων, οπωροκηπευτικά που υπόκεινται στο σύστημα τιμών εισόδου και γεωργικά προϊόντα και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις.

Παράλληλα, ενεργοποιείται η απόφαση για τη δημιουργία διαύλων αλληλεγγύης για τη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων διά ξηράς στην ΕΕ.