Επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές του Έβρου πραγματοποίησε ο Λ. Αυγενάκης

Σε μονάδες παραγωγής και μεταποίησης περιοχών που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα βρέθηκε τη Δευτέτα 28/8 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Σύμφωνα με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον υπουργό συνόδευαν, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο Γ.Γ Γιώργος Στρατάκος, ο Βουλευτής ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχη Βασίλης Δελησταμάτης, ο Αντιδήμαρχος Δαστερίδης Ηλίας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Στην προσωπική του ανάρτηση ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει ότι: «στη σταβλική εγκατάσταση του Δαστερίδη Ιορδάνη, που με τόσο κόπο δημιούργησε και συντηρεί, στον αμπελώνα Χατζησάββα που καινοτομεί επενδύοντας και στον τουρισμό, στην ελαιοπαραγωγή μονάδα KONOS, όπου η συγκομιδή των καρπών γίνεται από τον ιδιόκτητο ελαιώνα και στο χωριό της Πλάκας, συνομιλήσαμε με αγρότες, νέους στην πλειοψηφία τους, που αγαπούν τον τόπο, θέλουν να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Τη στιγμή αυτή, η Πολιτεία καλείται να σταθεί δίπλα τους! Με γνώμονα την ταχεία αξιολόγηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τις περιοχές και θα επιτρέψουν την αναγέννησή τους, δεσμευόμαστε να κινηθούμε άμεσα και ευέλικτα».
 

Μ. Βορίδης: Άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας των αποζημιώσεων για τους πυροπαθείς του Έβρου

 Η εκ του σύνεγγυς διαπίστωση του μεγέθους των ζημιών που υπέστη ο Έβρος προκειμένου άμεσα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων και η πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού προς το σύνολο των θεσμικών φορέων και φορέων της παραγωγής, του εμπορίου, τουρισμού, πρωτογενούς τομέα να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους για την προοπτική και το μέλλον του Έβρου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της πυρκαγιάς, συνιστούν το διττό χαρακτήρα της σημερινής επίσκεψης στο νομό του κυβερνητικού κλιμακίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

   Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας των επαφών που είχαν σήμερα στον Έβρο τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου ο κ. Βορίδης ευχαριστώντας έναν προς έναν όλους όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους άνδρες και γυναίκες , της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δασικής Υπηρεσίας που υπερέβαλαν εαυτούς σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη διευκρίνισε ότι η σημερινή παρουσία τους δεν είναι επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

   «Οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση θα ανακοινώσουν το θεσμικό πλαίσιο και θα εξηγήσουν τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει εδώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Προφανώς οι αποζημιώσεις θα κινηθούν σε επίπεδα στα οποία θα καλυφθούν οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, επομένως στον αστικό ιστό, ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, ζημιές που έχουν γίνει στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου έχουμε ζημιές αλλά και μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση και υποδομών που επλήγησαν αλλά και προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα σε διάφορα ενδεχομένως φαινόμενα τα οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

   Σταθερή και ισχυρή η πολιτική αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης

   Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βορίδης στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης όχι απλώς δεν έχει διαφοροποιηθεί και δεν έχει χαλαρώσει αλλά παραμένει σταθερή και ισχυρή. Διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί το έργο της κατασκευής του φράχτη, η περαιτέρω ενίσχυση της αστυνόμευσης και η ενίσχυση κάθε πολιτικής αποτροπής ενός φαινομένου που όπως είπε πλήττει βάναυσα τη χώρα μας και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Με τα ως άνω δεδομένα χαρακτήρισε αχρείαστη αλλά και απολύτως καταδικαστέα οποιαδήποτε ανάληψη ευθυνών από τον οποιοδήποτε που δήθεν παριστάνει ότι μπορεί ν’ αναπληρώσει το κράτος. «Όταν θα δείτε τις δράσεις που αναλαμβάνει η συντεταγμένη Πολιτεία , ήδη έχει αναλάβει και θα συνεχίσει και θα τις εντείνει έτι περαιτέρω τότε θα καταστεί σαφές ότι όλα αυτά δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα και πρέπει να μαστε σταθεροί στον τρόπο που στεκόμαστε απέναντί τους», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

   Διαβεβαιώνοντας τους πολίτες του Έβρου ότι «για την κυβέρνηση η ακριτική μας περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία» κάλεσε εκ μέρους του πρωθυπουργού το σύνολο των φορέων να καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του νομού τις οποίες ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη ενόψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ