Επιστολή για τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης στην ενημέρωση του αγρότη απέστειλε ο ΣΕΚ στην ΕΡΤ

Έγκυρη πληροφόρηση ενημέρωση και εκπαίδευση από την ΕΡΤ για τον πρωτογενή τομέα, ζητά με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζοντας επίσης ότι το «ενημερωτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης, σχεδιάσθηκε σαν να μην υπάρχει αγροτικός τομέας στην Ελλάδα».

Αναλυτικά στην επιστολή του ο ΣΕΚ αναφέρει:

«Οι ιθύνοντες της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης υπογραμμίζουν εμφατικά σε κάθε
ευκαιρία, τον σημαντικό ρόλο της ΕΡΤ στο τομέα της ενημέρωσης προς το σύνολο της
ελληνικής κοινωνίας. Ειδικά μάλιστα μετά την ιστορική επανεκκίνηση που ακολούθησε το “μαύρο” στην ΕΡΤ.

Ωστόσο αυτό που εμείς παρατηρούμε με ειλικρινή απορία -και μπορεί εύκολα άλλωστε να διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας λεπτομερώς το πρόγραμμα της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, είναι η απουσία κάποιας ενημερωτικής εκπομπής με άμεσο αποδέκτη τον Έλληνα αγρότη. Θα έλεγε κανείς ότι το ενημερωτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης,
σχεδιάσθηκε σαν να μην υπάρχει αγροτικός τομέας στην Ελλάδα.

Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το κενό στην ενημέρωση προς
τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας δεν συνάδει με την ιστορία της ΕΡΤ. Δια τούτης λοιπόν της επιστολής, αναγκαζόμαστε να σας υπενθυμίσουμε ότι ο αγροτικός τομέας ήταν ανέκαθεν ένας απ’ τους βασικότερους τομείς απασχόλησης της Ελλάδας και αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και την περίοδο του «ΜΑΥΡΟΥ» στην ΕΡΤ ο ΣΕΚ ήταν από τους πρώτους φορείς που συμπαραστάθηκε στην ΕΡΤ και στους εργαζόμενούς της, δια του Προέδρου του Παναγιώτη Πεβερέτου στις εκπομπές που διοργάνωναν.

Είναι τουλάχιστον απορίας άξιον το γεγονός ότι ελάχιστη βαρύτητα δίδει η Δημόσια
Τηλεόραση για τον πολύπαθο αυτό τομέα, που παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, επιμένει να βρίσκει διεξόδους ανάπτυξης.

Ζούμε μια εποχή πολύ σημαντικών εξελίξεων στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής
με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας και δεν αρκεί να παρουσιάζονται
πλάνα μόνο από περιστασιακές κινητοποιήσεις μας. Χρειαζόμαστε έγκυρη πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση και η ΕΡΤ μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σ’αυτό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, η συμβολή του αγροτικού τομέα στην χώρα μας, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μέση συμμετοχή των αντιστοίχων μεγεθών της Ευρώπης.

Πολλοί νέοι μάλιστα στρέφονται σήμερα στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας και της
κτηνοτροφίας στην προσπάθεια αναζήτησης ενός καλύτερου μέλλοντος. Είναι σαφές ότι ο αγροτικός τομέας δεν έχει μόνο παρελθόν αλλά και μέλλον, όπως σαφές είναι και ότι ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας έχει ανάγκη από υπεύθυνη ενημέρωση, και δη, από τον κρατικό ενημερωτικό φορέα.

Στην εποχή της διαφάνειας που ζούμε η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να ανέχεται κενά ούτε στην πληροφόρηση. Ο ρόλος της αναγεννημένης ΕΡΤ είναι να καλύπτει αυτά τα κενά, όχι να τα δημιουργεί. Προτείνουμε να εντάξετε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ τουλάχιστον μια ωριαία εκπομπή την εβδομάδα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, (πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή)».