Επιστρέφεται ο προπληρωμένος ΕΦΚ στους μικρούς οινοπαραγωγούς

Απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί που δεν είχαν διαθέσει στην αγορά υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται «μια αδικία εις βάρος των μικρών οινοπαραγωγών, η οποία τους είχε επιβληθεί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών επιβαρύνσεων που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί το οποίο όμως δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.

Με την ίδια απόφαση καθορίζεται επίσης η διαδικασία διαγραφής του ΕΦΚ και των λοιπών επιβαρύνσεων στην περίπτωση που οι αυτές είχαν μεν βεβαιωθεί σε μικρούς οινοπαραγωγούς, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί για αποθέματα κρασιού τα οποία δεν είχαν διατεθεί στην κατανάλωση κατά το ανωτέρω διάστημα.

«Βάζουμε τέλος στις στρεβλώσεις, τις οποίες δημιούργησε ένας άδικος φόρος, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.