Επιστρέφουν μετ’ εμποδίων στα χωράφια οι βαμβακοσυλλεκτικές, κρατιέται ψηλά η τιμή

Πάνω από τα 70 λεπτά στην πύλη των εκκοκκιστηρίων παραμένει το σύσπορο

Στην περιοχή των 70 λεπτών στην πύλη των εκκοκκιστηρίων έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα η τιμή του σύσπορου στην ελληνική αγορά, την ώρα που, μετά την παύση των βροχοπτώσεων, στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας η συγκομιδή ανεβάζει και πάλι στροφές.

Η μικρή διακύμανση στις εδώ τιμές αντανακλά και την πορεία του χρηματιστηρίου, το οποίο εδώ και αρκετές μέρες κινείται σε ένα σχετικά στενό εύρος μεταξύ 105 και 110 σεντς/λίμπρα. Όπως σχολιάζουν στην «ΥΧ» κύκλοι της αγοράς, όσο δεν εκδηλώνονται σημάδια «επιστροφής» στα 110 σεντς, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα πτωτικό πισωγύρισμα, η τάση εξακολουθεί να θεωρείται ανοδική.

Άλλωστε, τα θεμελιώδη παραμένουν υποστηρικτικά και, πέρα από τις κινήσεις των κερδοσκόπων που ενίοτε σπεύδουν να ρευστοποιήσουν «μπλοκάροντας» προσωρινά μια περαιτέρω άνοδο των τιμών, δεν φαίνεται ότι τα δεδομένα της φυσικής αγοράς μπορούν να μεταβληθούν σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον μέχρι το τέλος της συγκομιστικής περιόδου στη χώρα μας.

Οι τελευταίες βροχές είναι γεγονός ότι έχουν επηρεάσει την ποιότητα του βαμβακιού, ενώ κάποια απώλεια πρέπει να αναμένεται και στους όγκους της παραγωγής. Οι τιμές, πάντως, όπως προαναφέρθηκε, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω και της ζήτησης για πρώτη ύλη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής, Ευθύμη Φωτεινό, «η βροχή φαίνεται ότι έκανε περισσότερο κακό στα βαμβάκια που ήταν να ανοίξουν τώρα παρά σε αυτά που ήταν ήδη ανοιχτά. Στα τελευταία υπολογίζουμε μια ζημία της τάξης του 10%, ωστόσο σε αυτά που βρίσκονταν πάνω στο άνοιγμα η επίπτωση είναι δυσμενέστερη». Ο ίδιος εκτιμά ότι η συγκομιδή, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται πανελλαδικά στο 60%, με διαφοροποιήσεις φυσικά από νομό σε νομό.

Τελειώνει το πρώτο χέρι στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία οι παραγωγοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση του καιρού και τις ηλιόλουστες μέρες, με τις βαμβακοσυλλεκτικές να επιστρέφουν στα χωράφια και να συγκομίζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Μέχρι το σαββατοκύριακο, εκτιμάται ότι θα έχει κορυφωθεί η συλλογή του πρώτου χεριού.

Πάντως, το πολύ νερό που έπεσε τις προηγούμενες μέρες και, κυρίως, το φαινόμενο της καραμελοποίησης που έκανε την εμφάνισή του είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένοι καλλιεργητές να «επιστρατεύσουν» ξανά μηχανές τύπου stripper. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δύο μεγάλα εκκοκκιστήρια του κάμπου προσέφεραν τιμή 71 λεπτό/κιλό στην πόρτα τους, δίχως στο νούμερο αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα ποιοτικά πριμ και η διαβάθμιση βάσει ποσοστών υγρασίας.

Επηρεασμένο το χρώμα

Στη Μακεδονία, η συγκομιδή υπολογίζεται ότι βρίσκεται στο 60%. Όπως, ωστόσο, αναφέρει στην «ΥΧ» ο Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου από το ομώνυμο εκκοκκιστήριο που εδρεύει στη Βέροια, η ποιότητα του σύσπορου έχει αναπόφευκτα υποβαθμιστεί από τις βροχές, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές, μεταξύ άλλων, στο χρώμα της ίνας.

Το θετικό, όπως επισημαίνει, είναι ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βάμβακος ήταν ήδη πολύ καλά πριν από τις βροχοπτώσεις, οπότε ακόμα και με τα μεταβροχικά η συνολική εικόνα παραμένει ικανοποιητική. Η τιμή που προσέφερε το εργοστάσιο την Τετάρτη για το σύσπορο ήταν 68 λεπτά/κιλό στα συνεργαζόμενα διαμετακομιστικά κέντρα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ποιοτικά πριμ και η διαβάθμιση βάσει υγρασίας.

Πιο πίσω ο Έβρος

Στη Θράκη, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Ηλίας Κουρούδης, η συγκομιδή εκτιμάται ότι έχει φτάσει συνολικά λίγο κάτω από το 50%. «Τη στιγμή που μιλάμε, η Ροδόπη βρίσκεται μεταξύ 40%-50% και ο Έβρος στο 30%. Σε ορισμένες περιοχές του Έβρου, κυρίως στα βόρεια, κάποια αποφυλλωτικά έγιναν πιο αργά ή γίνονται ακόμα και τώρα.

Οι βροχές πήγαν λίγο πίσω τη διαδικασία και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 10 με 15 μέρες για να συγκομιστούν», σημειώνει χαρακτηριστικά. Το ενθαρρυντικό, όπως συμπληρώνει, είναι ότι «μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχουμε ιδιαίτερη απώλεια παραγωγής στα χωράφια και, καθώς τις τελευταίες μέρες είχε και αρκετό αέρα, ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει σημαντική ποιοτική υποβάθμιση».

Ανεβάζουν σταδιακά στροφές οι πωλήσεις

Σε γενικές γραμμές, λαμβάνοντας υπόψη και τις μειωμένες, σε σχέση με το αρχικά αναμενόμενο, αποδόσεις ιδίως στη Θεσσαλία, μια νεότερη εκτίμηση για παραγωγή της τάξης των 275.000-280.000 τόνων εκκοκκισμένου βάμβακος σε πανελλαδικό επίπεδο φαντάζει αυτήν τη στιγμή ρεαλιστική.

Ένα ποσοστό της τάξης του 50% της συνολικής εκτιμώμενης παραγωγής υπολογίζεται ότι έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί. Στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου, λόγω των βροχών και των καθυστερήσεων που υπήρξαν στη συγκομιδή και, κατ’ επέκταση στις εκκοκκίσεις, υπήρξε ένα φρένο στις νέες πωλήσεις, καθώς εύλογα τα εκκοκκιστήρια ήθελαν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας του βαμβακιού προτού προχωρήσουν σε νέες προσφορές. Καθώς, ωστόσο, βγαίνουν τα μεταβροχικά βαμβάκια, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα οι πωλήσεις θα ενταθούν. Το basis (πριμ επί των χρηματιστηριακών τιμών Δεκεμβρίου 2021) για ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι ανέρχεται αυτήν τη στιγμή στα 8 σεντς.

Οι φορτώσεις, από την άλλη, κυλάνε με πιο αργούς ρυθμούς, κάτι που σχετίζεται και με το γεγονός ότι οι προπωλήσεις που έγιναν αφορούσαν κατά κανόνα λευκά βαμβάκια, ωστόσο οι βροχές άλλαξαν τα δεδομένα, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών για το πώς θα καλυφθούν.