Επιτέλους μια καλή χρονιά για τους μελισσοκόμους της Πελοποννήσου

Μια καλή χρονιά μετράνε τελικά οι μελισσοκόμοι στην Αρκαδία, αφού ο τελικός απολογισμός διέψευσε όσους έκαναν προβλέψεις για έλλειψη παραγωγής. Ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος, κάνοντας έναν απολογισμό, δήλωσε: «Το ανθόμελο πήγε τελικά καλά, αν και οι προβλέψεις δεν προϊδέαζαν για κάτι τέτοιο. Η παραγωγή ήταν καλή ιδιαίτερα στην Αργολίδα, που είχε καλές κλιματολογικές συνθήκες, σε αντίθεση με τη Λακωνία.

Οι τιμές έχουν πάρει την κατιούσα και το ανθόμελο κινήθηκε από 3,60 έως 4 ευρώ με μία μείωση 10 λεπτά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά, αν βάλουμε μόνο την αύξηση που είχαμε στο πετρέλαιο, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο», αναφέρει. Ο ίδιος τόνισε πως «το φθινοπωρινό μέλι από πεύκο πήγε πάρα πολύ καλά και ειδικότερα στην Τρίπολη. Η τιμή του πευκόμελου κινήθηκε στα 3,60 έως 4 ευρώ. Η ζήτηση δεν είναι μεγάλη, αφού πολλοί χρησιμοποιούν κινέζικο μέλι για την κατασκευή των γλυκών και κάνουν σαν να μην πρόκειται να τα φάνε τα γλυκά». Η ευχάριστη έκπληξη φέτος ήταν το μέλι Ελάτης Βανίλια από το Μαίναλο.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Δημάκος, «μετά από χρόνια ξεκίνησε και η παραγωγή μελιού από το Μαίναλο και τα δείγματα ήταν πολύ θετικά. Οι τιμές του κυμάνθηκαν από 12-18 ευρώ το κιλό. Το έλατο δεν έχει τιμή χονδρικής, φεύγει κατευθείαν στον καταναλωτή».

Τέλος, ο μελισσοκόμος ανέλυσε τη μοναδικότητα του μελιού Μαινάλου Βανίλια, καθώς είναι το μοναδικό μέλι που έχει προστατευόμενη ονομασία. «Κανένας άλλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ονομασία. Οι παραγωγοί το Ταΰγετου, του Πάρνωνα και του Χελμού βγάζουν απλά άσπρο μέλι, αλλά δεν είναι Βανίλια. Ας βάλουν την ονομασία προέλευσης, π.χ. Μέλι Ταΰγετου, και να γράφουν τύπου Βανίλια», κατέληξε.