Δέσμευση φέτας σε επιχείρηση του Πειραιά

Μετά από μήνες στασιμότητας που έδειχναν ότι κάτι στραβώνει στο θέμα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης φέτας, η συνάντηση όλων των πλευρών τής υπό σύσταση Οργάνωσης την Τρίτη 4/12 στην Αθήνα κατέληξε σε… δεύτερη συμφωνία επί της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στα τέλη Ιουνίου. Τότε, σε κλίμα ευδαιμονίας, έως και θριαμβολογίας από ορισμένους, είχε αναγγελθεί άμεση απόσυρση των ξεχωριστών φακέλων από ΣΕΒΓΑΠ, ΠΕΚ και Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας από τη μία και ΣΕΚ, ΟΔΙΠΠΑΦ και Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας από την άλλη. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν έτσι ακριβώς, αφού με πρόσχημα την καλοκαιρινή ραστώνη οι διαδικασίες πάγωσαν, ενώ με την έλευση του Σεπτεμβρίου καμία ιδιαίτερη κινητικότητα ή ανακοίνωση δεν φάνηκε στον ορίζοντα.

Τα ανοιχτά ζητήματα που έκλεισαν

Υπενθυμίζεται ότι στην εαρινή συμφωνία του ΥΠΑΑΤ είχε συμφωνηθεί η εκπροσώπηση των συμμετεχόντων φορέων στο εντεκαμελές ΔΣ της Διεπαγγελματικής, η οποία επικυρώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Αυτή έχει ως εξής: έξι έδρες οι μεταποιητές (4 ΣΕΒΓΑΠ, 1 ΟΔΙΠΠΑΦ, 1 Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας) και πέντε οι κτηνοτρόφοι (2 ΣΕΚ, 2 ΠΕΚ, 1 Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας). Αυτό που παρέμενε ανοιχτό μέχρι σήμερα ήταν το θέμα της εκπροσώπησης των φορέων στη Γενική Συνέλευση, εκκρεμότητα πολύ σημαντική, αφού χωρίς την πλειοψηφία των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης, καμία απόφαση δεν θα μπορεί να ληφθεί από τη Διεπαγγελματική. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε σε αλλεπάλληλες προσπάθειες εύρεσης κοινού τόπου στο ζήτημα των αριθμητικών συσχετισμών που θα ισχύουν στη ΓΣ, με την κατάληξη της διαδικασίας να δίνει ισχνό πλειοψηφικό προβάδισμα στους μεταποιητές: 17 αντιπροσώπους θα έχουν τυροκόμοι και βιομήχανοι (11 ΣΕΒΓΑΠ, 4 ΟΔΙΠΠΑΦ και 2 αντιπροσώπους για τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας) και 16 οι κτηνοτρόφοι (6 ΣΕΚ, 6 ΠΕΚ, 4 Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας).

Τετραετής η θητεία του προέδρου, ποιοι οι επικρατέστεροι

Όπως πληροφόρησαν την «ΥΧ» μέλη του ΣΕΚ και της ΠΕΚ που συμμετέχουν στη διαδικασία, ο πρώτος πρόεδρος της Διεπαγγελματικής θα προέρχεται από τους μεταποιητές, με το φαβορί να φαίνεται να είναι ο Ιωάννης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Σε αποκλειστική δήλωσή του στην «ΥΧ» ο κ. Βιτάλης ήταν λιτός, ωστόσο έκανε λόγο για «μικρή πρόοδο», γεγονός που ενδεχομένως κρύβει κάποια δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΕΒΓΑΠ θα τοποθετηθεί στα τεκταινόμενα την ερχόμενη εβδομάδα με ανακοίνωσή του. Δυνατά παίζει και το όνομα του Κωνσταντίνου Καράλη, τυροκόμου που απολαμβάνει την υποστήριξη αρκετών κτηνοτρόφων. Αντιπρόεδρος του ΔΣ θα οριστεί πρόσωπο από τον χώρο της κτηνοτροφίας, με το πρώτο όνομα που έχει διαρρεύσει να είναι αυτό του Μιχάλη Τζιότζιου, φερόμενου ως «εκλεκτού» της ΠΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου θα εναλλάσσονται μεταξύ κτηνοτρόφων και μεταποιητών (όταν είναι πρόεδρος κτηνοτρόφος, θα είναι αντιπρόεδρος από τους μεταποιητές κ.ο.κ).

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της Τρίτης, «το καταστατικό είναι έτοιμο, απομένουν οι τελικές παρατηρήσεις από τους εμπλεκόμενους και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα. Μόλις γίνει αυτό, θα αποσυρθούν οι δύο ξεχωριστοί φάκελοι που έχουν κατατεθεί στο ΥΠΑΑΤ». Την ανακούφισή του εξέφρασε στην «ΥΧ» και ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, λέγοντας χαρακτηριστικά «επιτέλους τελειώσαμε, κάποια στιγμή είχαμε φοβηθεί κι εμείς ότι δεν θα προχωρήσει (σ.σ. η Διεπαγγελματική)».