Επιτραπέζια ελιά: Εν αναμονή της τιμής και υπό την απειλή του δάκου ξεκινά η συγκομιδή της Καλαμών

Επιβεβαιώνονται οι δραματικές μειώσεις στις άλλες ποικιλίες

Δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει η συλλογή για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών, η οποία αναμένεται να ενταθεί από την επόμενη εβδομάδα και έπειτα. Μέσα σε όλα, η ύπαρξη δάκου σε σημαντικά κέντρα για την καλλιέργεια προκαλεί κλιμακούμενη ανησυχία για προσβολές του καρπού.

Φέτος, η ποικιλία δεν αναμένει μεγάλες ποσότητες, όμως παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από τους πράσινους καρπούς των ποικιλιών Χαλκιδική και Αμφίσσης/Κονσερβολιά που προηγήθηκαν. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, μετά την τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των μελών της, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου, «η ηρτημένη παραγωγή εκτιμάται σε 50.000 έως 60.000 τόνους, μειωμένη στο 50% μίας κανονικής παραγωγής», ενόψει της εκκίνησης των συγκομιδών μαύρου καρπού στην ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτα.

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις πράσινες ελιές ποικιλιών Χαλκιδική και Αμφίσσης/Κονσερβολιά, αφού η συλλογή τους ολοκληρώθηκε και η ποσότητα που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση είναι μειωμένη κατά 80% στην πρώτη και κατά 90% στη δεύτερη, από το επίπεδο μιας κανονικής παραγωγής. Με αυτό το δεδομένο, μηδαμινές εκτιμώνται οι ποσότητες της ηρτημένης παραγωγής για μαύρο καρπό ποικιλίας «Αμφίσσης/Κονσερβολιά» και θεωρείται ασύμφορη η ενδεχόμενη συλλογή για επιτραπέζια χρήση.

Τιμές και δακοπροσβολές θα καθορίσουν την κατεύθυνση για τις Καλαμών στη Στυλίδα

«Η μαύρη Κονσερβολιά είναι μηδενική», υπογραμμίζει ο Χρήστος Καραδήμος, διευθυντής στον Συνεταιρισμό Στυλίδας, αναφέροντας, παράλληλα, την ύπαρξη κάποιας ποσότητας στις Καλαμών στην περιοχή. Ωστόσο, κάνει λόγο για ποιοτική υποβάθμιση των καρπών, λόγω της αυξημένης παρουσίας δάκου. Τη Δευτέρα, ο συνεταιρισμός ξεκίνησε την παραλαβή ελιών Καλαμών φετινής εσοδείας, ενώ η ανακοίνωση της τιμής θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

«Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά», σχολιάζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Πλιάτσικας, ως προς το θέμα των τιμών για τις Καλαμών, και συμπληρώνει ότι «και οι παραγωγοί δεν έχουν διάθεση να μαζέψουν για βρώσιμες, εάν δεν υπάρχει ικανοποιητική τιμή», αφού, τώρα που υπάρχει και το πρόβλημα των δακοπροσβολών, η στροφή στην ελαιοποίηση φαντάζει προτιμότερη.

Την ιδιαίτερη μείωση που είχε φέτος η ποικιλία «Κονσερβολιά», λόγω των καιρικών συνθηκών, επιβεβαίωσαν αμφότεροι οι συνομιλητές, σχολιάζοντας ότι, παρά την τιμή που πήρε το προϊόν, η μείωση ήταν τέτοια που δεν ήρθε κανένα εισόδημα στον παραγωγό. «Η τιμή ήταν στα 2,10 ευρώ για τα 110 κομμάτια και στα 1,50 για τα 200», υπενθυμίζει ο κ. Πλιάτσικας.

«Φέτος, σε πράσινο καρπό, οι παραλαβές του συνεταιρισμού ανήλθαν σε λιγότερο από το 5% της ποσότητας που παρέλαβε πέρυσι», συμπληρώνει ο κ. Καραδήμος, εκτιμώντας ότι «η τοπική παραγωγή κινήθηκε ιδιαίτερα χαμηλά, μόλις στο 2%, αφού η οργάνωση πήρε σχεδόν το 80% της παραγωγής από την περιοχή».

Με την πίεση του δάκου ξεκίνησαν να συγκομίζουν οι παραγωγοί του Μεσολογγίου

Σε μία βδομάδα, περίπου, αναμένεται να μπουν πιο μαζικά στη συλλογή των ελιών Καλαμών οι παραγωγοί του Μεσολογγίου. Ωστόσο, ένα 15%-20% εκτιμάται ότι έχει αρχίσει ήδη τις συγκομιδές.

«Είναι όψιμη η χρονιά. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη», σχολιάζει ο Δημήτρης Ακρίδας, πρόεδρος στην Ένωση Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, αναφέροντας ακόμη και μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις πανελλαδικά, μετά και τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη της Διεπαγγελματικής. «Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μεγάλη δακοπροσβολή και, σε ορισμένα κτήματα, έχει αρχίσει και το γλοιοσπόριο», υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι υπάρχουν περιοχές του Μεσολογγίου που «θα βγουν εκτός λόγω του ζητήματος του δάκου», με το προϊόν να κατευθύνεται στην ελαιοποίηση.

«Αν υπολογίσουμε ότι το 50% των Καλαμών στην Ελλάδα παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία, φέτος οι ποσότητες του νομού θα είναι γύρω στους 20.000-25.000 τόνους», σημειώνει, σχολιάζοντας ότι αυτές είναι λίγες, καθώς πέρυσι είχαμε φτάσει τους 60.000-65.000 τόνους. «Ωστόσο, φέτος δεν λέμε τίποτα, γιατί η συγκομιδή είναι στον αέρα», προσθέτει.

Το εμπόριο δεν έχει δώσει ακόμη τιμές για το νωπό προϊόν στην περιοχή, ενώ αναφορικά με τα περσινά αποθέματα που κρατούν ακόμη οι παραγωγοί στις κάδες, η τιμή για τα 200 κομμάτια είναι στο 1,80 ευρώ. «Δεν γίνονται μεγάλες πράξεις πλέον, τις κρατάνε οι παραγωγοί και περιμένουν κι άλλη άνοδο της τιμής. Αυτό δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι προς όφελός τους», σημειώνει ο κ. Ακρίδας ως προς τα περσινά αποθέματα.

Περιμένοντας τις τιμές από βδομάδα ξεκινούν και στη Φθιώτιδα

Από βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή των ελιών Καλαμών και στη Φθιώτιδα, όπου κι εκεί ο δάκος πιέζει και προβληματίζει τους παραγωγούς. Η άλλη επιτραπέζια ποικιλία, «Αμφίσσης», κινήθηκε φέτος σε μηδενικό επίπεδο στην περιοχή, σύμφωνα με τον παραγωγό Μπάμπη Κυπραίο από τον Μεγαπλάτανο. «Δεν μπήκε κανένας να κατεβάσει Αμφίσσης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως εκτιμά, η παραγωγή, λαμβάνοντας υπόψη και τις Καλαμών, ανέρχεται στο 15% μίας κανονικής χρονιάς για την περιοχή.

Τις επόμενες ημέρες, οι παραγωγοί της Φθιώτιδας περιμένουν τι τιμή θα ανακοινωθεί από τους εμπόρους για το νωπό προϊόν, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Κυπραίος, εφόσον κριθεί ασύμφορη, σε συνδυασμό με την τιμή που θα δοθεί για το λάδι, αλλά και την επίπτωση που μπορεί να έχει τελικά ο δάκος, υπάρχει στο μυαλό η εναλλακτική προοπτική της ελαιοποίησης.

Για τις περσινές ποικιλίες, όπου γίνονται κάποιες πράξεις, η τιμή είναι στο 1,80 ευρώ για τα 200 κομμάτια. «Αν πάει στο 1,80, ίσως να το σκεφτούμε να κατευθυνθούν προς επιτραπέζια κατανάλωση οι φρέσκες Καλαμών», υποστηρίζει ο κ. Κυπραίος, «εφόσον, βέβαια δεν τις έχει φάει ο δάκος μέχρι τότε και αξίζει να κάνουμε διαλογή ώστε να τις δώσουμε».