Επιτραπέζια Ελιά: Ξεπερνούν και το 1,60 ευρώ οι μαύρες Αμφίσσης
γράφουν οι Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Αφροδίτη Χρυσοχόου
Με τη συλλογή να εξελίσσεται έως το τέλος του έτους, τόσο στις Καλαμών όσο και στις μαύρες Κονσερβολιές, καιρού επιτρέποντος, μεικτή είναι η εικόνα που αφήνει η φετινή χρονιά στους παραγωγούς. Για την πρώτη ποικιλία, η περιορισμένη ζήτηση και οι χαμηλές τιμές με τις οποίες συνεχίζει η σεζόν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους παραγωγούς, που αγωνιούν για το αν θα καλυφθεί το κόστος της παραγωγής και για την επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, και τα περσινά αποθέματα που βρίσκονται ακόμη στις κάδες προβληματίζουν τους παραγωγούς, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λοκρίδας. Καλύτερη, αντίθετα, είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις τιμές για τη μαύρη Κονσερβολιά, μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής του πράσινου καρπού, ενώ σοβαρά τραυματισμένη αφήνει για ακόμη μία χρονιά ο καιρός την ποικιλία της Χαλκιδικής.
Σε ό,τι αφορά την Κονσερβολιά, στους 47.000 τόνους εκτιμώνται οι ποσότητες που συγκόμισαν οι παραγωγοί σε πράσινο καρπό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕΠΕΛ, ενώ σε περίπου 59.000 τόνους εκτιμάται η ηρτημένη σοδειά σε μαύρο καρπό, με τη συγκομιδή σε εξέλιξη.
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και βελτιωμένες αποδόσεις συγκομίζουν στη Στερεά
Αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες βροχοπτώσεις που επικράτησαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η φετινή συγκομιδή εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, οι στρεμματικές αποδόσεις δείχνουν να είναι σημαντικά βελτιωμένες.
Η περιοχή μπορεί να μην αντιμετώπισε τα περσινά προβλήματα των εντομολογικών ασθενειών που στοίχισαν σημαντικά σε ποσότητες, όμως λίγο πριν από τη συλλογή η παρουσία του δάκου έγινε αισθητή, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατεί περισσότερη υγρασία.
Σύμφωνα με τον Θανάση Μπερτσιμά, γεωπόνο από τη Στυλίδα, η εμφάνιση του εντόμου στις αρχές Οκτωβρίου κατέστρεψε μέρος της παραγωγής, στέλνοντας ποσότητες προς την ελαιοποίηση, ενώ για όψιμη εμφάνιση του δάκου μιλούν και στην περιοχή της Λοκρίδας. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, σε ικανοποιητικά επίπεδα δείχνει να κινείται η ποικιλία Άμφισσας (μαύρη Κονσερβολιά), αφού για τα 110 τεμάχια η τιμή ξεπερνά και το 1,60 ευρώ.
Ο δάκος ταλαιπωρεί τη Μαγνησία, περιορισμένα τα χτυπήματα σε Αγιά και Τέμπη
Με αντίστοιχες τιμές αγοράζονται κατά μέσο όρο οι μαύρες της ίδιας ποικιλίας σε συσκευασία «μαμούθ» και στη Θεσσαλία, χαμηλότερα κατά 20 λεπτά του περσινού 1,80 ευρώ/κιλό, ενώ στα 0,70 ευρώ/κιλό αγοράστηκαν κατά μέσο όρο τα 200 κομμάτια πράσινου καρπού. «Οι προσφερόμενες τιμές εξαντλούν τα περιθώρια στήριξης της παραγωγής» υποστηρίζουν έμποροι της περιοχής. Αντιθέτως, οι παραγωγοί θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου, επικαλούμενοι και την εξαίρεση του ελληνικού προϊόντος από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Στην περιοχή, η συγκομιδή του πράσινου καρπού ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, ωστόσο από το τέλος του Οκτώβρη ο δάκος έκανε αισθητή την παρουσία του, κυρίως στη Μαγνησία. Αντιθέτως, στον Νομό Λάρισας, και ειδικότερα στους δήμους Αγιάς και Τεμπών, τα χτυπήματα του δάκου ήταν περιορισμένα, επιτρέποντας στους ορισμένους παραγωγούς να απολαύσουν λίγο καλύτερες τιμές. Στον κάμπο έχουν αρχίσει φυτεύσεις Καλαμών, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, υποστηρίζουν οι γεωπόνοι της περιοχής.
Προβληματισμός και για το 2020 στους παραγωγούς της ΧαλκιδικήςΜε κύριο πλήγμα το χαλάζι του Ιουλίου, που έπληξε μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Χαλκιδικής, οι παραγωγοί του νομού ήρθαν για δεύτερη χρονιά αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, αλλά και χαμηλές τιμές για το προϊόν που χτυπήθηκε από τον καιρό. «Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Η παραγωγή ήταν πολύ χαμηλή και όχι η αναμενόμενη», επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης. Είναι ενδεικτικό πως ο συνολικός όγκος παραγωγής κυμάνθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, που κατ’ εκτίμηση κινούνται στους 70.000-80.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν οι 40.000 με 50.000 τόνοι αφορούσαν χαλαζοχτυπημένες ελιές. Όπως τονίζει ο κ. Μισαηλίδης, αν και οι τιμές για την πρώτη κατηγορία ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αγγίζοντας σε κάποιες περιοχές ακόμη και το 1,50 ευρώ/κιλό στα 110 τεμάχια, η ζημιά της ίδιας της ελιάς από το χαλάζι ήταν τόσο μεγάλη, που οι έμποροι τις αγόρασαν ακόμη πιο χαμηλά από ό,τι συνήθως. Κι αυτό, διότι οι περισσότερες μεταποιητικές εταιρείες και οι έμποροι προμηθεύονταν ποσότητες, με τιμές που διέφεραν ανάλογα με το ποσοστό των χαλαζοχτυπημένων. «Άλλες χρονιές οι χαλαζοχτυπημένες ελιές ήταν 10 με 20 λεπτά κάτω από την τιμή της κανονικής. Φέτος, αγοράστηκαν περίπου στη μισή τιμή από αυτήν που ανακοινώσαμε, όμως το “καλό” είναι ότι αγοράστηκαν όλες», υπογραμμίζει ο κ. Μισαηλίδης. «Εάν δεν συμπληρωθεί το εισόδημά μας από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, θα έχουμε και το 2020 πρόβλημα» επισημαίνει ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι ήδη υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες προμηνύουν δύσκολες καταστάσεις. |