Επιτραπέζια ελιά: Με υψηλότερες τιμές, αλλά κουτσουρεμένες ποσότητες φέτος

Η γενικότερη εικόνα των μειώσεων έφερε και υψηλότερες τιμές για το επιτραπέζιο προϊόν, αναλόγως των ποικιλιών. Την αισιοδοξία του για μια ομαλή εξέλιξη στην αγορά, που τώρα πρέπει «να “ακούσει” τις καινούργιες μεγάλες τιμές που έπιασε το προϊόν» ενόψει των διαπραγματεύσεων, εκφράζει ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας.

Κατά τον ίδιο, για όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο περσινός χειμώνας, «που δεν υπήρξε». «Όταν δεν υπάρχει, τα δέντρα δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν οφθαλμούς, από βλαστοφόρους να τους κάνουν ανθοφόρους», εξηγεί. Δευτερευόντως, υπήρξαν και θύλακες παγετών την άνοιξη και άλλοι κατά την ανθοφορία, που επηρέασε ο λίβας. Ειδικότερα, για τις Καλαμών η παραγωγή εκτιμάται στο 50%-60% μίας κανονικής.

Η απουσία προσβολών από δάκο, αλλά και τα μεγαλύτερα μεγέθη καρπού, που έφεραν οι μειώσεις, εντάσσονται στα πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο, η πλειονότητά τους βρίσκεται στις κάδες για να αρχίσει μετά τις γιορτές διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι στο νωπό προϊόν υπήρξαν τιμές που κυμάνθηκαν στο 1,40-1,60 ευρώ/κιλό τα 200 κομμάτια, ενώ οι τιμές δείχνουν επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα με τα έως τώρα δεδομένα.

Μέτρια παραγωγή, με κύριο πρόβλημα τα εργατικά συλλογής, χαρακτήρισαν τη Χαλκιδικής. Η μικρή περίοδος συλλογής για να διατηρηθεί η κατάσταση ωρίμανσης, που προϋποθέτει ο εμπορικός τύπος, απαιτεί πολλά χέρια, ανεβάζοντας και τις τιμές των εργατικών και αυτό ταλαιπωρεί τους παραγωγούς.

Στα προβλήματα προστέθηκε κι αυτό της έλλειψης νερού, με την οποία ήρθαν αντιμέτωπες όλες οι ποικιλίες λόγω των καυσώνων. Από την άλλη, η ποικιλία απόλαυσε καλές κατά μέσο όρο τιμές, κατά τον ίδιο, φτάνοντας το 1,50-1,60 ευρώ για τα χοντρά κομμάτια.

Στην Κονσερβολιά η χειρότερη επίπτωση του περσινού χειμώνα

«Η πλέον ζημιωμένη από τον περσινό χειμώνα ήταν η Κονσερβολιά», υπογράμμισε ο κ. Ντούτσιας, παρατηρώντας ότι μόλις το 10%-15% της ποικιλίας κάρπισε. Σε μια κανονική παραγωγή, η ποικιλία φτάνει τους 180.000-200.000 τόνους, η οποία μοιράζεται περίπου ισόποσα στην επιτραπέζια χρήση και στο λάδι.

Φέτος, το πιο πολύ κατευθύνθηκε προς επιτραπέζια χρήση, γιατί ήταν μεγάλη η απώλεια και υψηλές οι τιμές, εξήγησε, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα φέτος αναφέρεται για τους παραγωγούς της, αλλά και τη μεταποίηση και την εμπορία «που έχει πελάτες και δεν έχει ελιές».