Επιτραπέζια ντομάτα και αγγούρι θερμοκηπίου: Ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη περονόσπορου και ωιδίου

Τη συνέχεια της εμφάνισης του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό, βροχερό και δροσερό καιρό. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80%-100% και θερμοκρασίες 3-26οC. Το Περιφερειακό Κέντρο συστήνει όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη μετά από οκτώ ημέρες.

Ωίδιο

Στις περιοχές όπου καλλιεργείται η υπαίθρια επιτραπέζια ντομάτα διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η προσβολή και από το ωίδιο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του, καθώς τα κονίδιά του είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από το ωίδιο συνιστάται να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο.

Αγγούρι θερμοκηπίου

Η εμφάνιση του περονόσπορου διαπιστώθηκε και στις καλλιέργειες με αγγουριές θερμοκηπίου, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων.

Δύο με έξι ώρες δροσιάς είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες 15-25οC (άριστη 16-22οC). Για την καταπολέμησή της, το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει την απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά και ψεκασμό των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά από οκτώ ημέρες.

Ευνοϊκές είναι οι συνθήκες και για την εμφάνιση και τη μετάδοση του ωιδίου στο αγγούρι θερμοκηπίου. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο και οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-30οC (άριστη θερμοκρασία 25-26οC) και υγρασία 55%-75%. Για την καταπολέμησή του συστήνεται από το Περιφερειακό Κέντρο να αφαιρεθούν τα φύλλα με έντονη προσβολή και να καταστραφούν. Επίσης, να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.