Επιτροπή AGRI: «Να γίνουν περισσότερα για τα λιπάσματα»

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν τη μετάβαση στα οργανικά λιπάσματα και να απεξαρτητοποιηθούν από τις εισαγωγές πρώτων υλών και λιπασμάτων από τη Ρωσία, εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για τον σκοπό αυτόν, συνέταξαν κείμενο με πρωτοβουλία του Γερμανού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Norbert Lins. Το κείμενο υπερψηφίστηκε με 38 ψήφους υπέρ, επτά κατά και δύο αποχές. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι όλα τα ορυκτά λιπάσματα, εκτός από αυτά που εισάγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς μη εφαρμογής εισαγωγικών δασμών, με στόχο να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Τα μέλη της Ευρωβουλής τόνισαν ότι η Ρωσία έχει κάνει κατάχρηση της κυριαρχίας της στην παροχή φυσικού αερίου και λιπασμάτων. Ωστόσο, προσθέτουν ότι η απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία δεν θα πρέπει να συνεπάγεται την εξάρτηση από άλλα εισαγόμενα λιπάσματα. Οι ευρωβουλευτές απευθύνουν έκκληση στην Κομισιόν να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τα λιπάσματα της ΕΕ και να παρουσιάσουν μια στρατηγική βιώσιμης θρέψης έως τον Ιούνιο του 2023.

Ζητούνται άμεσες πρωτοβουλίες

Δεδομένου ότι το αποθεματικό κρίσης δεν θεωρείται επαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αυξημένου κόστους των λιπασμάτων που έχει οδηγήσει σε αυξημένο κόστος παραγωγής τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ζητούν από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να στηρίξουν τους αγρότες μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά και να υπάρξουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά λιπάσματα.

«Οι συνεχείς μειώσεις στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ θα πρέπει να αντισταθμιστούν στην επικείμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ (το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο), ενώ η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης της γεωργικής δραστηριότητας πέρα από την ΚΑΠ», αναφέρουν οι βουλευτές.

Ο ρόλος των echo-schemes

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τα λιπάσματα, οι υπέρμαχοι του κειμένου ζητούν από την ΕΕ να θεσπίσει λύσεις που θα αξιοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ για την προώθηση της οργανικής λίπανσης. Επιπλέον, αιτούνται να δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις στα χημικά λιπάσματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκαλούνται πρόσθετες εκπομπές αζώτου. Ως προς τα επόμενα βήματα, ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων σε προσιτό κόστος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία πιθανώς εντός Φεβρουαρίου.