Αυτό το άρθρο είναι 62 μηνών

Επιτροπή Αυγουλά: Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ευθύνονται για τις καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης

15/03/2020
2' διάβασμα
epitropi-avgoula-oi-asynithistes-kairikes-synthikes-oktovriou-noemvriou-efthynontai-gia-tis-katastrofes-stin-elaioparagogi-tis-kritis-191638

Μέχρι τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του φακέλου που ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ, για την τεκμηρίωση ότι οι καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης οφείλονται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια του 2019.

Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τον σκοπό αυτόν έχει ολοκληρώσει τη συλλογή των στοιχείων και διαθέτει πλέον πλήρη εικόνα, ενώ έχει αρχίσει και τη συγγραφή των επιμέρους κεφαλαίων.

Τα μέλη της επιτροπής δεν μετέβησαν τελικά στο νησί, απόφαση που ελήφθη λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο στις 6 Μαρτίου πραγματοποίησαν την τρίτη και προτελευταία συνεδρίασή τους στο ΥΠΑΑΤ, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων καθώς και ένα σημαντικό μέρος της συγγραφής των κεφαλαίων, σύμφωνα με τον πρόεδρό της και ομότιμο καθηγητή του ΓΠΑ, Χρήστο Αυγουλά.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και εξετάστηκαν πιστοποιούν και αποδεικνύουν επιστημονικά το αρχικό ζητούμενο, πως η μεγάλη πτώση της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη και η σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας οφείλονται όντως στις ακατάλληλες καιρικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν το 2019», σχολίασε στην «ΥΧ» ο κ. Αυγουλάς.

Εξετάστηκε το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή από την ανθοφορία της ελιάς έως και τη συγκομιδή. Στο διάστημα αυτό εντοπίστηκε ότι οι βροχοπτώσεις της άνοιξης και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο (μεσοσταθμικά υψηλότερες κατά 20C), καθώς και η σχετική υγρασία –«συνθήκες ασυνήθιστες για μία κανονική από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών χρονιά» σχολίασε ο κ. Αυγουλάς–, είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής και στη σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, οι παραπάνω συνθήκες οδήγησαν σε μία άνευ προηγουμένου έξαρση του δάκου από τις 20 Οκτωβρίου κι έπειτα, πληθυσμός που έφερε το πρώτο καταστροφικό χτύπημα και ακολούθως αποτέλεσε το κύριο αίτιο για την ανάπτυξη μυκήτων όπως η ξεροβούλα και το γλοιοσπόριο, που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της ζημιάς. Παράλληλα, εντοπίστηκε ένας ακόμη παράγοντας, αυτός της διύγρανσης των φύλλων της ελιάς, βασικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη μυκήτων, εξήγησε ο κ. Αυγουλάς.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: