Αυτό το άρθρο είναι 22 μηνών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή Αράβων δημοσιογράφων προσκεκλημένων από την ΕΔΟΚ στην Ήπειρο

15/09/2022
4' διάβασμα
me-epitychia-oloklirothike-i-apostoli-aravon-dimosiografon-proskeklimenon-apo-tin-edok-stin-ipeiro-272725

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, ΕΔΟΚ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτουμένου Προγράμματος “Meet the European Lamb” που υλοποιεί, προσκάλεσε στην Ελλάδα 10 έγκριτους δημοσιογράφους της γαστρονομίας, food bloggers και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σκοπός της αποστολής ήταν η γνωριμία της κτηνοτροφικής και γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Ηπείρου, που είναι η αντιπροσωπευτικότερη περιφέρεια για την κτηνοτροφία, τις αυτόχθονες φυλές, την βιοποικιλότητα και την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων με την υπογραφή της φύσης.

Στόχος της ΕΔΟΚ και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι η προβολή και η προώθηση του ελληνικού πρόβειου κρέατος, καθώς επίσης το άνοιγμα των αγορών στόχων της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η ΕΔΟΚ με το πρόγραμμα της, συνεπικουρουμένη από την Περιφέρεια Ηπείρου, σκοπεύουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πρόβειου κρέατος, σε ότι αφορά την ποιότητα, τη γεύση, την υψηλή διατροφική αξία, την ασφάλεια και την υγιεινή. Επίσης η γνωριμία και η ανάδειξη της αειφορίας στις μεθόδους εκτροφής των προβάτων, που εστιάζεται στην ανανέωση της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής.

Για την υλοποίηση του μοναδικού αυτού εγχειρήματος, αμέριστη ήταν η συμβολή, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη και των συνεργατών του, καθώς επίσης και του Προέδρου της Ένωσης Μετακινουμένων Κτηνοτρόφων Ηπείρου κ. Γιάννη Δεκόλη.

Η αποστολή των Αράβων έφθασε στην Αθήνα την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γευστικές δημιουργίες με πρόβειο κρέας στην gourmet του εκδοχή.

Την επομένη αναχώρησαν για τα Ιωάννινα, και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κτηνοτροφίας, μεταποίησης και εμπορίας και όλοι μαζί γεύτηκαν το ιδιαίτερα προετοιμασμένο μενού με κρέας και τυροκομικά.

Στις 11 του μηνός ΕΔΟΚ και Άραβες είχαν μια μοναδική βιωματική εμπειρία γνωριμίας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων κ. Γιάννη Δεκόλη, στις κορυφογραμμές του Λάκμου σε υψόμετρο 2.120 μέτρων. Εκεί γνώρισαν και το κοπάδι του, αυτοχθονης φυλής «καραμανικα -κατσικά».

Για τους Άραβες ήταν η πρώτη γνωριμία με κοπάδια προβάτων ελευθέρας βοσκής και η επαφή τους με το μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο και τη μοναδική βιοποικιλότητα και δεν έκρυψαν την έκπληξη και τον ενθουσιασμό τους.  Στην συνέχεια λίγο έξω από το Μέτσοβο, επισκέφθηκαν την φάρμα και το κοπάδι του Γιώργου Τόλια με την επίσης αυτοχθονη φυλή πρόβατων «καλαρρύτικα».

ΕΔΟΚ: Γνωριμία της κτηνοτροφικής και γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας με δημοσιογράφους του εξωτερικού

Στο Μέτσοβο το βράδυ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές γευστικές δημιουργίες με πρόβειο κρέας, και τυριά προερχόμενα από τις δύο αυτόχθονες φυλές .
Την επόμενη ημέρα την αποστολή, ΕΔΟΚ και Δημοσιογράφων συνάντησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Γιώτα Ναβρόζογλου και επισκέφθηκαν μαζί τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μεταποίησης πρόβειου και βόειου κρέατος της εταιρίας Νιτσιάκος ΑΕ, όπου ξεναγήθηκαν από τον κ. Κώστα Νιτσιάκο. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν φάρμα προβάτων στον ακριτικό Δολό και δοκίμασαν ηπειρώτικες πίτες, γεύσεις προβατίνας, και τοπικά τυριά.

Το απόγευμα επισκέφτηκαν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Μπουραζανίου, όπου ενημερώθηκαν για την βιοποικιλότητα και το γεωφυσικό ανάγλυφο του Γεωπάρκου Αώου-Βίκου και της Ηπείρου γενικότερα.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στις 13 του μηνός.

Κατά την αναχώρηση ευχαρίστησαν την ΕΔΟΚ και την Περιφέρεια Ηπείρου, για την μοναδική αυτή εμπειρία και υποσχέθηκαν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για την προβολή του πρόβειου κρέατος στις χώρες τους.

ΓΡΑΦΕΙ: