Ερευνητές βοηθούν τις ντομάτες να αντεπεξέλθουν σε υψηλές θερμοκρασίες
Μελετώντας τις ποικιλίες ντομάτας σε εξαιρετικά ζεστές περιόδους, βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ εντόπισαν τη φάση του κύκλου ανάπτυξης στις οποίες οι ντομάτες είναι πιο ευάλωτες στην υπερβολική ζέστη, καθώς και τους μηχανισμούς που κάνουν τα φυτά πιο ανθεκτικά στη θερμότητα.
Η ανακάλυψη, που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη στο Current Biology, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των καλλιεργειών ενόψει της κλιματικής αστάθειας
Η ανακάλυψη, που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη στο Current Biology, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των καλλιεργειών ενόψει της κλιματικής αστάθειας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η αγροτική παραγωγικότητα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται να μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών κατά 2,5% έως 16% για κάθε επιπλέον βαθμό Κελσίου, τονίζουν οι ερευνητές.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι βιολόγοι στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη μελέτη για τις ανθεκτικές στη θερμότητα ποικιλίες ντομάτας, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για το πώς ορισμένες ντομάτες μπορούν να αντέξουν τις ακραίες θερμοκρασίες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη φάση ανάπτυξης του «σωλήνα γύρης» του αναπαραγωγικού κύκλου των φυτών, την οποία προσδιόρισαν ως την πιο ευάλωτη περίοδο για τις ντομάτες υπό θερμική καταπόνηση.
Επίσης, μελέτησαν διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας γνωστές για την ικανότητά τους να παράγουν καρπούς σε εξαιρετικά θερμές καλλιεργητικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένων ποικιλιών που είναι εγγενείς στις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και το Μεξικό. Ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του «σωλήνα γύρης» περιορίζει σημαντικά την παραγωγή καρπών και σπόρων σε ευαίσθητες στη θερμότητα ποικιλίες ντομάτας σε σύγκριση με αυτές που είναι ανθεκτικές στη θερμότητα.