Έρευνα: Οι Βρετανοί δεν γνωρίζουν ποια είναι τα «υπερεπεξεργασμένα» τρόφιμα

Παρ’ όλα αυτά, ξέρουν ότι δεν τα θέλουν

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για όλους τους λάθος λόγους, με έρευνα που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο ακαδημαϊκό περιοδικό Diabetes Care να συνδέει την κατανάλωσή τους με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, οι καταναλωτές δυσκολεύονται να καθορίσουν με ακρίβεια το ποια προϊόντα είναι υπερεπεξεργασμένα και ποια είναι απλά επεξεργασμένα, αν και πολλοί συμφωνούν ότι πρέπει να τα αποφύγουν.

Σύμφωνα με έρευνα του 2021 που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία από τη YouGov για λογαριασμό του British Nutrition Foundation (BNF), όταν ζητήθηκε στους καταναλωτές να ξεχωρίσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μέσα από μια λίστα προϊόντων, μόλις το 8% επέλεξε τα κονσερβοποιημένα φασόλια φούρνου, 9% το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 12% το παγωτό, 19% το προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες από σούπερ μάρκετ, το 26% έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών και το 28% δημητριακά για πρωινό με προσθήκη ζάχαρης. Κι όμως, όλα τα παραπάνω αξιολογούνται ως UPF σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων NOVA.

Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι Βρετανοί καταναλωτές δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τι περιλαμβάνει η κατηγορία. «Πολλά τρόφιμα που θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως υπερεπεξεργασμένα μπορεί να μην αναγνωρίζονται ως τέτοια, ενώ ισχύει και ότι πολλά άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινές επιλογές», τονίζει η Sara Stanner, επιστημονική διευθύντρια στο BNF.

Παρά τη σύγχυση που υπάρχει, περισσότερο από το ένα πέμπτο (21%) των καταναλωτών θεωρεί ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δεν πρέπει να περιλαμβάνει υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και το 36% δήλωσε ότι προσπαθεί να περιορίσει την κατανάλωση κάποιου είδους επεξεργασμένων τροφίμων.