Έρευνα: «Καμπανάκι» για πάνω από 1 δισ. αγελάδες λόγω κλιματικής αλλαγής και κτηνοτροφικής επέκτασης

Περισσότερες από 1 δισ. αγελάδες σε όλο τον κόσμο θα βιώσουν τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν οι εκπομπές άνθρακα παραμείνουν υψηλές και η προστασία του περιβάλλοντος χαμηλή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters της IOP Publishing.

Αυτό συνεπάγεται ότι η εκτροφή βοοειδών μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με δυνητικά θανατηφόρα θερμική καταπόνηση σε μεγάλο κομμάτι του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων της Κεντρικής Αμερικής, της τροπικής Νότιας Αμερικής, της Ισημερινής Αφρικής και της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και η διατήρηση της παραγωγής βοοειδών κοντά στα σημερινά επίπεδα, θα μείωνε αυτές τις επιπτώσεις τουλάχιστον κατά 50% στην Ασία, 63% στη Νότια Αμερική και 84% στην Αφρική.

Η υπερβολική ζέστη βλάπτει τα βοοειδή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλή υγρασία. Μειώνει τη γονιμότητα, βλάπτει την ανάπτυξη των μοσχαριών και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θνησιμότητα. Στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής μειώνει, επίσης, την παραγωγή γάλακτος.

Όλα αυτά επηρεάζουν τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, μειώνοντας τόσο την καλή διαβίωση των ζώων όσο και το εισόδημα του παραγωγού.