Έρευνα: Οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγώγη σταφυλιού – πού παρουσιάζει αύξηση, και πού μείωση

Της Ελένης Ριζάκη

Σε πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου, παρουσιάζεται η κατάσταση της παραγωγής του επιτραπέζιου σταφυλιού για φέτος. Γενικά, η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο τόνους, στους 25,5 εκατ., λόγω της αποκατάστασης της ζήτησης στην Ινδία και της μεγαλύτερης παραγωγής στην Κίνα. Οι εξαγωγές θα παραμείνουν σταθερά στους 3,6 εκατ. τόνους, λόγω μειωμένων αποστολών από την Κίνα και την αντιστάθμιση των κερδών των ΗΠΑ από το Περού και τη Χιλή.

Παρακάτω καταγράφεται πιο συγκεκριμένα η κατάσταση σε κάθε χώρα.

Κίνα

Στην Κίνα, η παραγωγή θα ανεβεί στους 11,2 εκατ. τόνους, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις τρεις πιο παραγωγικές επαρχίες της χώρας Τζετζιάνγκ, Χεμπέι και Σαντόνγκ. Επίσης, συνεχίζονται οι επενδύσεις, οι επεκτάσεις των παραγωγικών εγκαταστάσεων και η αύξηση της καλλιέργειας νέων ποικιλιών, όπως Crimson και Μοσχάτο. Οι εξαγωγές θα μειωθούν στους 350.000 τόνους, λόγω διακοπής αποστολών στην πανδημία, ειδικά σε δημοφιλείς αγορές, όπως Βιετνάμ και Ταϊλάνδη.

Ινδία

Στα επίπεδα 2018-2019 επιστρέφει η χώρα, αυξάνοντας την παραγωγή από τους 600.000 τόνους στα 2,9 εκατ., λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της δυνατότητας καλής συντήρησης των αμπελιών. Η μεγαλύτερη προσφορά θα ενισχύσει την κατανάλωση στα 2,3 εκατ. τόνους (+25%), αλλά οι λιγότερες αποστολές στην Αγγλία θα συρρικνώσουν ελαφρώς τις εξαγωγές στους 255.000 τόνους.

Τουρκία

Στην Τουρκία, λόγω του παγετού, η παραγωγή θα πέσει στους 1,9 εκατ. τόνους. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των εξαγωγών θα είναι υψηλές, με αποστολές μέχρι και 250.000 τόνων κυρίως στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

ΗΠΑ

Φέτος, η παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού στις ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 45.000 τόνους, στους 826.000, στοιχείο που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από τη διετία 2009/2010. Για αυτό ευθύνονται οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες και η αδυναμία άρδευσης λόγω έλλειψης νερού στην Καλιφόρνια. Επίσης, για τρίτο συνεχή χρόνο, εκφράζεται μείωση 54.000 τόνων στις εξαγωγές.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Σταθερή παραγωγή με 1,4 εκατ. τόνους σημειώνει η Ευρώπη, καθώς η αδυναμία της Ιταλίας να προσφέρει, λόγω καιρικών φαινομένων, αντικαταστάθηκε από άλλα κράτη-μέλη. Επίσης, αναμένεται μικρή ανάπτυξη στις εκτάσεις, μέσα από επενδύσεις σε άσπερμες ποικιλίες σε διάφορες χώρες Ένωσης. Οι εξαγωγές αναμένεται να πιεστούν προς τα κάτω (165.000 τόνοι), εξαιτίας κυρίως του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Χιλή

Στη Χιλή, η παραγωγή θα αποκατασταθεί με αύξηση 100.000-750.000 τόνων, ενώ η υψηλότερη προσφορά θα ενισχύσει τις εξαγωγές πάνω από 50.000 τόνους.

Περού

Η περουβιανή παραγωγή φέτος εξακολουθεί να αυξάνεται, αγγίζοντας τους 700.000 τόνους στις καλές παραγωγικές συνθήκες και με συνεχή είσοδο νέων καλλιεργειών στην αγορά προϊόντων. Κυρίαρχη ποικιλία παραμένει η Red Globe, ενώ οι πολλές καταναλωτικές προτιμήσεις ωθούν τους παραγωγούς να ασχοληθούν και με άλλες ποικιλίες.

Αυστραλία

Η παραγωγή θα γνωρίσει ελαφριά βελτίωση στους 210.000 τόνους και με νέες καλλιέργειες, αν και οι ελλείψεις εργατών λόγω κορωνοϊού συνετέλεσαν σε περιορισμένη και χαμηλής ποιότητας παραγωγή. Οι επεκτάσεις γης συνεχίζονται, αλλά πιο άτονα, ενώ παρατηρείται μεταστροφή από τα οινοποιήσιμα στα επιτραπέζια σταφύλια. Η χαμηλή προσφορά εξαγώγιμων σταφυλιών υπολογίζεται να μειώσει τις εξαγωγές στους 110.000 τόνους.

Νότια Αφρική

Η φετινή παραγωγή αναμένεται να πιάσει ρεκόρ με 380.000 τόνους για τρίτο συνεχόμενο χρόνο, μια καλές παραγωγικές συνθήκες καθ’ όλη τη σεζόν και με τις ποικιλίες υψηλής απόδοσης να μπαίνουν στην παραγωγή. Αναφορικά με τις εξαγωγές, ο αριθμός ουσιαστικά παραμένει ίδιος στους 320.000 τόνους, λόγω του αυξημένου κόστους αποστολής, ενώ οι παραγωγοί συνεχίζουν να αντικαθιστούν τις ποικιλίες τους με άσπερμες, όπως ζητά η αγορά.