Έρευνα: Συνταξιοδοτικό ταμείο χρηματοδότησε μελέτη για την αγορά γεωργικής γης από την οποία έχει κερδοσκοπήσει

Το 2013, το μεγάλο αμερικανικό συνταξιοδοτικό ταμείο TIAA-CREF χορήγησε 5 εκατ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις για να ακτινοσκοπήσει έναν επενδυτικό τομέα όπου ο οργανισμός έχει δημιουργήσει ένα αρκετά αμφιλεγόμενο όνομα. Τα χρήματα αποσκοπούσαν στη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού κέντρου, με την επωνυμία του TIAA-CREF, το οποίο θα μελετούσε την εξειδικευμένη αγορά των επενδύσεων σε γεωργική γη.

Αυτή είναι η τέταρτη μεγαλύτερη δωρεά που δίνεται στην αγροτική σχολή του εν λόγω πανεπιστημίου τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν από το Harvest Public Media και το Investigate Midwest. Σε επιστολή του, το TIAA-CREF ζητούσε από το κέντρο να προβεί «στην αποτίμηση των γεωργικών περιουσιακών στοιχείων και των οικονομικών τους επιδόσεων με έμφαση στις αγορές γεωργικών εκτάσεων και στους παράγοντες που επηρεάζουν την αξία της γεωργικής γης». Η κίνηση του γνωστού συνταξιοδοτικού ταμείου, το οποίο διαχειρίζεται τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς εκπαιδευτικών, ερευνητών και εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες, ήταν άκρως στοχευμένη. Άλλωστε, το TIAA-CREF διατυμπανίζει ότι είναι ο κορυφαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων γεωργικής γης στον κόσμο, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις υπό τον έλεγχό του.

Για να το πετύχει συχνά έχει κινηθεί παρασκηνιακά, ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων. Το 2015, η TIAA-CREF δέχθηκε πυρά για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις του στη Βραζιλία, καθώς μια έκθεση της οργάνωσης Grain και του βραζιλιάνικου δικτύου Rede Social κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επενδυτικός κολοσσός απέκτησε περιουσία μέσω της συνεργασίας με έναν γνωστό άρπαγα γης της περιοχής.