Έργα 6,5 εκατ. ευρώ για τις λιμνοθάλασσες του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής

Σε κατάθεση φακέλου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 προχώρησε η ΠΑΜ-Θ και μέχρι τις 20 Δεκέμβρη αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα. Στον φάκελο περιλαμβάνονται έργα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εκβαθύνσεις, καινούργιες ιχθυοσυλλεκτικές εγκαταστάσεις και πολλά ακόμη υποέργα για τις τέσσερις λιμνοθάλασσες που εκμισθώνουν: της Κεραμωτής, του Αγιάσματος, του Ποντολίβαδου και του Ερατεινού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής, Σταύρο Αρβανιτάκη, τα έργα θα ξεκινήσουν το επόμενο εξάμηνο κι έρχονται να επιλύσουν προβλήματα 40 ετών για τις 32 οικογένειες των αλιέων που δραστηριοποιούνται. Από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, διακρίνει ως πολύ σημαντική αυτή στον ιχθυοφραγμό Αγιάσματος. «Τα έργα θα προστατεύσουν την παραγωγή και θα εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις μας», λέει. 

Τα μέλη του Συνεταιρισμού αισθάνονται δικαιωμένοι, γιατί μετά από τόσες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για γρι-γρι και ανεμότρατες, επιτέλους θα στηριχτούν και επαγγελματίες ψαράδες.

«Στην Κεραμωτή, είμαστε η πηγή της θάλασσας. Το ψάρι ξεκινάει από εδώ, βρίσκει ζεστά νερά, μπαίνει σε πολύ μικρό μέγεθος και μετά συνεχίζει στο Αιγαίο και το Θρακικό Πέλαγος», περιγράφει.

Ο κ. Αρβανιτάκης σημειώνει ότι ο Συνεταιρισμός τους είναι ο αρχαιότερος στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1947 και ήταν ο πρώτος που δραστηριοποιήθηκε στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας το 1971, υιοθετώντας την απευθείας πώληση, «από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες».

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής παγκοσμίως προβληματίζουν και την καλλιέργεια ροδιού, πρωταγωνιστή της εορταστικής περιόδου που κρατάει τα σκήπτρα της ζήτησης. «Το ρόδι διαχρονικά και διαπολιτισμικά συνδέεται με την καλοτυχία, την αναζωογόνηση, την αναγέννηση, την εποχή της αλλαγής του χρόνου. Το επίπεδο πωλήσεων αποτυπώνεται στη ζήτηση και την εξαγωγική δραστηριότητα.

Στη σύγχρονη εποχή, που κυριαρχεί η αύξηση του άγχους, και δεδομένων των ευεργετικών ιδιοτήτων του, ανταποκρίνεται στην παγκόσμια τάση για υγιεινή διατροφή, ως βασιλιάς των αντιοξειδωτικών» περιγράφει ο διευθυντής πωλήσεων στον ΑΣΟΠ Δράμας, Παναγιώτης Αθανασιάδης. «Σε όλους τους πολιτισμούς θεωρείται ιερό φρούτο. Προέρχεται από την Ινδία και την Περσία, όπου το καταναλώνουν καθημερινά».

Περνώντας από τον συμβολισμό στην πραγματικότητα, σημειώνει πως η καλλιέργεια αντιμετώπισε προβλήματα πανελλαδικά, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή. Η μεγάλη διασπορά καλλιεργητών επιτρέπει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό να ισοφαρίζει τις απώλειες στη Βόρεια Ελλάδα από τη Νότια, αγωνιζόμενοι να καλύψουν τις παραγγελίες και τις εξαγωγές.