Έργα και ευρωπαϊκές δράσεις προσαρμοσμένα στις επιπτώσεις της πανδημίας

Πιλοτική δράση στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Δέλτα του Αξιού, που θα περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις στις περιοχές με μυδοκαλλιέργειες αλλά και καλλιέργειες ρυζιού πρόκειται να υλοποιήσει, αφού αρθούν τα μέτρα και οι απαγορεύσεις για τον κορωνοϊό, η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Το ευρωπαϊκό έργο Tune up, που συγχρηματοδοτείται από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου. Μεταξύ των στόχων του έργου είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή της Ανατολικής Αναπτυξιακής, Ιάκωβο Σαρηγιάννη, η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και η συμβολή τους στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και παραγόντων κινδύνου, όπως είναι για παράδειγμα οι ανθρώπινες δραστηριότητες.
«Η οικονομική δραστηριότητα των περιοχών αυτών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ακόμη ένας σκοπός είναι και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Βιώσιμος τουρισμός
Παράλληλα, αναφέρει ότι η Αναπτυξιακή υλοποιεί και το έργο Sustowns που αφορά τον βιώσιμο τουρισμό και την προστασία των περιοχών εκείνων που έχουν λιγοστό πληθυσμό (π.χ. μικρές παραθαλάσσιες πόλεις) και δέχονται ισχυρές πιέσεις από την τουριστική δραστηριότητα.
«Το τουριστικό μοντέλο ήλιος-θάλασσα επιβαρύνει ιδιαίτερα όλο το σύστημα των υποδομών εποχιακά και στην ουσία ανατρέπει την ισορροπία της περιοχής. Το έργο έχει σκοπό να μοιράσει το φορτίο αυτό σε όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά και οι υπάρχουσες υποδομές που είναι κατασκευασμένες να εξυπηρετούν μικρούς πληθυσμούς», αναφέρει. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης είναι πως όλα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά έργα, ή αυτά που ξεκινούν τώρα, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ οι φορείς υλοποίησης θα υποχρεωθούν να τα αντιμετωπίσουν χωρίς να υπάρχει προηγούμενο μοντέλο. Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει οικονομικά την επόμενη τριετία, οπότε πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες.
«Οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη και να προσαρμόσουμε τα παραδοτέα στα νέα δεδομένα π.χ. της τουριστικής πτώσης, όχι λόγω υποβάθμισης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος από το τουριστικό φορτίο, αλλά αντίθετα λόγω της νέας κατάστασης που δημιουργείται στις τουριστικές μετακινήσεις από την πανδημία. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, τα έργα αυτά θα βοηθήσουν, ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες αρνητικές επιδράσεις από την πανδημία», καταλήγει.