Χαρίτσης: «Εργαλείο για τη νησιωτική ανάπτυξη το ΕΣΠΑ»

Π. Σκουρλέτης: Νέα έκτακτη ενίσχυση 20,6 εκατ. ευρώ σε 88 μικρούς δήμους

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση και την υλοποίηση σημαντικών έργων στις νησιωτικές περιοχές της χώρας παρέχει το νέο ΕΣΠΑ.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης στις δηλώσεις τους μετά την 36η Ετήσια Συνάντηση της Επιτροπής Νησιών της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Ρόδο Πέμπτη και Παρασκευή 19 και 20 Μαΐου 2016

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο ο υφυπουργός τόνισε πως η αναγνώριση της νησιωτικότητας, η ύπαρξη μόνιμων φυσικών αδυναμιών στα νησιά, οδηγεί στην ανάγκη εφαρμογής διακριτών πολιτικών στήριξης, διαρκούς χαρακτήρα, που θα αντισταθμίζουν τις προκλήσεις και παράλληλα θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των μοναδικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών.

Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των νησιωτικών περιοχών, υπογράμμισε ο Υφυπουργός. Δίνεται μεγάλο βάρος σε εργαλεία χωρικής και τοπικής ανάπτυξης με τα οποία υλοποιούνται στοχευμένα μικρά και μεσαία έργα, σε πολλούς τομείς παρέμβασης (περιβάλλον, επιχειρηματικότητα, τουρισμός, υγεία, κοινωνικός αποκλεισμός, υποδομές κλπ), με σκοπό την αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού και την αλλαγή του αναπτυξιακού πεπρωμένου των νησιών, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Το ΕΣΠΑ δεν είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτουμε», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. «Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαβούλευση και κατατίθεται προς ψήφιση ο Αναπτυξιακός Νόμος. Οι συζητήσεις για την ένταξη σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο “Σχέδιο Γιούνκερ” είναι αρκετά προχωρημένες. Συνολικότερα, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος με το κλείσιμο της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη διευθέτησης του δημόσιου χρέους, θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς να συνεργαστούν με το Υπουργείο και να καταθέσουν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με τα αναπτυξιακά και επενδυτικά τους σχέδια».

Επισήμανε, επίσης, πως η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων που προκύπτουν από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014-20 ώστε να εισρεύσουν πρόσθετοι πόροι, σημαντικό μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στις νησιωτικές περιφέρειες. Επιπλέον, ανοίγει η συζήτηση ώστε από τη νέα χρονιά να αυξηθεί περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημόσιων Ενισχύσεων (ΠΔΕ), προκειμένου να ενισχυθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες αλλά και οι γεωγραφικές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι νησιωτικές περιοχές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Για το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε ότι οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Σημείωσε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση προς τα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό το Υπουργείο προχώρησε σε πρόσθετη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για κάθε μια από τις δυο περιφέρειες μέσα από το εθνικό ΠΔΕ. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τη οικονομική κρίση, το προσφυγικό θέμα, την ανεργία και τη φτώχεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.