Εργαστήρι παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων στη Ροδόπη απασχολεί άτομα με νοητική υστέρηση

Ζυμαρικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, φυτικά σαπούνια παρασκευάζονται στο εργαστήριο «Αξίζω ΙΚΕ», μια ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία που λειτουργεί ως αρωγός του Συλλόγου Μέριμνας ΑμΕΑ Νοητικής Υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι», στην Καρυδιά της Ροδόπης. Η πρόταση βρήκε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος CLLD LEADER της Αναπτυξιακής Ροδόπης.

Ο διοικητικός διευθυντής του Συλλόγου, Ηλίας Ποιμενίδης, εξηγεί πως η ΙΚΕ ξεκίνησε από μία ιδέα. «Ο Σύλλογός μας κατάφερε να δημιουργήσει ένα κέντρο διημέρευσης που αφορά την καθημερινή ενασχόληση των παιδιών. Επόμενος στόχος ήταν οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, που ουσιαστικά επιτυγχάνουν τη διαμονή τους, όταν θα εκλείψει το οικογενειακό τους περιβάλλον, και τρίτος στόχος ήταν η επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών».

Επιδίωξη της εταιρείας είναι η εκπαίδευση των παιδιών στην παρασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων. «Δημιουργήσαμε τα εργαστήρια, ώστε να μπορούν να εκπαιδεύονται πάνω στον χειρισμό των μηχανημάτων και σταδιακά να ενταχθούν στο εργασιακό περιβάλλον. Υποβάλλαμε αιτήσεις στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες» περιγράφει ο κ. Ποιμενίδης, εξηγώντας πως με το νέο έτος έχουν τον πρώτο εργαζόμενο ΑμΕΑ, παράλληλα εκπαιδεύονται άλλα δύο άτομα που σταδιακά θα ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Στόχος τους, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση των μελών του Συλλόγου, είναι να βρίσκουν ράφι τα προϊόντα τους, ώστε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο εργαστήριο, αλλά και να έχουν μισθό τα παιδιά του Συλλόγου που το στελεχώνουν.

Η συμφιλίωση με την αναπηρία και η ένταξη στους κανόνες λειτουργίας της κοινωνίας μέσα από την αυτόνομη διαβίωση και την απασχόληση ατόμων με νοητική αναπηρία είναι ένα τεράστιο στοίχημα, που κέρδισε χάρη σε πολλές προσπάθειες ο Σύλλογος, κάνοντας πράξη ένα όνειρο ζωής γονέων αλλά και φίλων που στηρίζουν επί χρόνια αυτά τα παιδιά, άνευ ηλικίας, με νοητική στέρηση. Προς το παρόν, ξεκινούν δουλειά δύο άτομα από τον Σύλλογο στην παραγωγή κι ένα ακόμη θα συμμετέχει στην προώθηση των προϊόντων. Ο κ. Ποιμενίδης σημειώνει πως σταδιακά θα εκπαιδευτούν και άλλα παιδιά.

Συνεργασία με μελισσοπαραγωγούς

Στα προϊόντα τους περιλαμβάνονται οι χειροτεχνίες τους, όπως είναι τα ημερολόγια για τα Χριστούγεννα και οι λαμπάδες για το Πάσχα. «Επόμενος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα εργαστήριο συσκευασίας μελιού, σε συνεργασία με ντόπιους μελισσοπαραγωγούς οι οποίοι θα έρχονται και θα συσκευάζουν σε πιστοποιημένο εργαστήριο, με αναγραφή της πιστοποίησης στην ετικέτα».

Στην επιλογή των φρούτων, προτεραιότητά τους αποτελεί η συνεργασία με παραγωγούς Θρακιώτες, με προϋπόθεση το ποιοτικό προϊόν. «Ήρθαμε σε επαφή με παραγωγό που καλλιεργεί κόκκινο αχλάδι, το οποίο πουλούσε στη Βέροια για να γίνει κομπόστα ή χυμός, σε πολύ χαμηλές τιμές. Συνεργαστήκαμε, βγάλαμε μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού αχλάδι και τα δείγματα είναι εξαιρετικά» εξηγεί.

Η διάθεση των προϊόντων γίνεται από το εργαστήρι τους, από τοπικά σούπερ μάρκετ της Ροδόπης και βρίσκονται σε επικοινωνία με αντιπροσώπους για να κυκλοφορήσουν κι εκτός Νομού Ροδόπης.