Ο Ερντογάν ενέκρινε επενδυτική συμφωνία με τη Λευκορωσία εν μέσω διεθνών κυρώσεων κατά του Μινσκ

Το πράσινο φως σε μια συμφωνία προώθησης επενδύσεων με τη Λευκορωσία έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται στο στόχαστρο ευρωπαϊκών κυρώσεων λόγω της βοήθειας που παρέχει στη Ρωσία.

Η Τουρκία είχε προαναγγείλει ότι δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ακολουθώντας διαφορετική πολιτική από τη Δύση. Ωστόσο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η χρονική συγκυρία στην οποία η Άγκυρα επικυρώνει μια πολυαναμενόμενη συμφωνία με έναν Ρώσο σύμμαχο, ενώ παράλληλα επιδιώκει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η διμερής συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λευκορωσίας «σχετικά με την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων» στοχεύει στο να ενθαρρύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και να διασφαλίσει ότι όσες πραγματοποιούνται προστατεύονται σύμφωνα με τους νόμους της χώρας υποδοχής.

Επιπλέον, η συμφωνία διευκρινίζει το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι ξένες επενδύσεις στη Λευκορωσία και στην Τουρκία μπορούν να υπόκεινται σε απαλλοτρίωση. Όπως αναφέρει η σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor, η Τουρκία έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες προώθησης επενδύσεων με άλλες 104 χώρες.